Annus õõnestas neli tundi olulise tunnistaja jalgealust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Annus (vasakult), Kalev Kangur ja Tullio Liblik astuvad Liivalaia tänava kohtumaja trepist alla.
Toomas Annus (vasakult), Kalev Kangur ja Tullio Liblik astuvad Liivalaia tänava kohtumaja trepist alla. Foto: Priit Simson

Maadevahetuse kohtuprotsessil vastas eile küsimustele Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus, kes koos oma advokaadiga kannatalikult ja järjekindlalt püüdis kahtluse alla seada süüdistajate väiteid.

Neljatunnine tunnistajapingis seismine jättis esmapilgul väga igava mulje. Ei ühtegi dramaatilist ülestunnistust või midagi põrmustavat. Ülima kannatlikkusega esitasid advokaat Leon Glikman või prokurör Inna Ombler küsimusi.

Glikman küsis iga krundi, lepingu või salaosaluse kohta, mis süüdistusest läbi käib. Annus vastas – mitte väga kannatlikult, aga vastas. «See on stiili küsimus, ma soovin iga tõendi siduda kohtualuse ütlustega,» kommenteeris Glikman Postimehele kohtusaalis toimunut.

«Vaimsed võimed ei ole enda teha, nii on, kannatage palun ära,» kostis Annus vastuseks prokurör Omblerile, kui see palus tal vastates teha vähem kõrvalepõikeid ja taustaselgitusi.

Teisejärguline töötaja

Kui püüda Annuse juttu üldistada, siis esimene läbiv väide oli, et Merko kontserni töötaja Ardi Tedrema on ebaaus inimene. Kuigi ta töötas Merkos aastaid ja oli üks neist, kes maadevahetusi kontsernis korraldas, nimetas Annus teda eile vargaks. «Ta varastas Merkolt Tuvi tänava garaažid,» kinnitas Annus kohtus.

Miks oli nii oluline äkki üht inimest mustata? Seda enam, et Annus kinnitas: politseile pole Tedrema vastu kunagi avaldust esitatud.

Ombler ütles Postimehele, et Tedrema on tähtis tunnistaja. Tederma arvuti sisu koondub sadadele toimikulehekülgedele ja annab aimu kunagisest suurest ärist, mida erafirmad maa-ametiga ajasid.

Prokurör otsis mitu korda kinnitust, miks Annus isiklikult oli juures, kui Merko kontserni kuulunud firmasse Tarantel võeti tööle Annika Sööt. Kusjuures tähelepanuväärne oli see, et Annus kinnitas tunnistajapingis: Sööt oli teisejärguline töötaja, kes otsis infot, aga kel polnud õigust otsustada.

Prokuröride arvates oli aga Tarantel firma, kuhu koondus maa-ameti juhile Kalev Kangurile mõeldud meelehea. Annus kinnitas kohtus, et Tarantli ainus töötaja Sööt võeti ametisse Kanguri soovitusel.

Kui prokurör Laura Feldmanis päris aru, kas pole kummaline, et suure kontserni omanik isiklikult võtab tööle ühe tähtsusetu töötaja ja selle juures viibib ka veel kõrge riigiametnik, oli Annusel ka sellele küsimusele vastus valmis: «Ilmselt Annika Sööt kartis üksi tulla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles