Eesti parimad ettevõtted on Fortumo ja EMT

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) väljaantava Ettevõtluse Auhind 2011 peavõitjaks pärjati OÜ Fortumo.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) väljaantava Ettevõtluse Auhind 2011 peavõitjaks pärjati OÜ Fortumo. Foto: Toomas Huik

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) väljaantava Ettevõtluse Auhind 2011 peavõitjaks pärjati täna õhtul OÜ Fortumo, kõige konkurentsivõimelisemaks ettevõtteks kuulutati aga tänavu vastavalt Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu edetabelile AS EMT.

Lisaks kahele peaauhinnale kuulutati täna õhtul Estonia kontserdisaalis peetud pidulikul galal välja võitjad 6 kategoorias ning selgitati kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted 13 kategoorias.

Konkursi žürii esimehe, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul võttis tänavusest konkursist osa rõõmustavalt palju tugevaid ettevõtteid. 

EASi juhatuse esimehe Ülari Alametsa sõnul on Ettevõtluse Auhinna konkurss kõrgeim riigipoolne tunnustus ettevõtjatele ja ettevõtlikkusele, kus edukaks osutuvad need firmad, kelle jõupingutused on kestnud aastaid. «Tahan tänada Eesti ettevõtjaid, kelle tööga oleme saavutanud Euroopa kiireima majanduskasvu,» lausus Alamets. «Eesti ettevõtted on täna tugevad, mille tõestuseks on suurenenud tellimused, paranenud tootlikkus, kasvanud huvi välisturgudele vastu ehk kokkuvõttes parem rahvusvaheline konkurentsivõime. Majandusaktiivsuse märgina saab võtta ka osavõttu tänavustest konkurssidest, mis oli kõigi aegade arvukaim.»

Aasta innovaatorikskuulutati tarkvaratootja ZeroTurnaround OÜ, kelle toodet Jrebeli on müüdud enam kui 65 erinevasse riiki, kus neid kasutavad teiste seas sellised tuntud ettevõtted nagu Apple, IBM, Cisco, Twitter, LinkedIn.

Aasta eksportööriks sai Fortumo OÜ, kelle arendatud mobiilimaksete platvorm aitab erinevate mobiiliteenuste pakkujatel raha kasseerida enam kui 60 riigi tarbijatelt.

 Turismi uuendaja tiitliga pärjati Põlvamaal Varbuse külas tegutsevSA Eesti Maanteemuuseum tänu erilisele vabaõhuekspositsioonile «Teeaeg», kus liiguvad nii ajale jalgu jäänud liiklusvahendid kui ka tulevikusõidukid.

Disaini rakendajatiitel läks vuugihermeetikute tootjale Krimelte, kes lõi koostöös disaineritega erilise vuugivahupudeli aplikaatori. Krimelte on varem pälvinud Ettevõtluse Auhinna konkursi tunnustuse ka parima eksportöörina.

Aasta arenejanahindas žürii noort Tartu ettevõtet LCDVF OÜ, kelle väljatöötatud peegelkaamera pildiotsijat on müüdud juba üle 15 000 eksemplari kogu maailmas.

 Aasta välisinvestoriauhinna teenis välja energeetika- ja automaatikaettevõtte AS ABB, kel on just käsil oma Eesti tegevuse koondamine Jüris asuvasse innovatsioonilinnakusse. ABB investeerib jõuliselt siinsesse arendus- ja inseneritegevusse.

Konkurentsivõimelisimtööstus- ja energeetikaettevõte 2011 - tänavu lisaks laevaehitusele paljudesse valdkondadesse laienenud AS BLRT Grupp. BLRT võitis tiitli ka eelmisel aastal.

Konkurentsivõimelisimjaekaubanduseettevõte- AS Eesti Statoil;

Konkurentsivõimelisimhulgikaubanduse ettevõte- teravilja ja rapsiseemnete müüja AS Oilseeds Trade

Konkurentsivõimelisimtoiduainetööstus- joogitootja AS A. Le Coq

Konkurentsivõimelisim turismiettevõte-  OÜ GoAdventure.

Konkurentsivõimelisim side, kommunikatsiooni ja IT ettevõte-  AS EMT

Konkurentsivõimelisimehitusettevõte-  AS Napal

Konkurentsivõimelisim äriteeninduse ja kinnisvaravaldkonna ettevõte-  AS Riigi Kinnisvara

Konkurentsivõimelisim finantsvahenduseettevõte- AS Swedbank

Konkurentsivõimelisimteenindusettevõte - AS G4S Eesti

Konkurentsivõimelisim transpordi ja logistikaala ettevõte- AS E.R.S.

Konkurentsivõimelisim väike- ja keskmiste ettevõtete lõikes-  AS Pärnu Sadam.

Kõige mitmekülgsemalt konkurentsivõimelisima ettevõtte tiitliga pärjati energeetika vallas tegutsev Fortum Tartu AS.

Tänaõhtusel galal tunnustati ettevõtluse edendajaid, selle tiitli pälvisid noorte ettevõtlikkuse arendamisele keskenduv SA Entrum ning elektroonse majandusaasta aruannete keskkonna loonud Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK). Parimaks õpilasfirmaks kuulutati SOCKme, kes toodab ja müüb ainulaadseid mobiiltelefonisokke.

Konkursi Ettevõtluse Auhind eesmärk on jagada riigipoolset tunnustust edukatele ettevõtetele ja tõsta ettevõtlusteadlikkust.

Konkurentsivõime Edetabeli koostamise eesmärgiks on välja selgitada kõige konkurentsivõimelisemad ettevõtted, pakkuda firmadele võimalust võrrelda end teiste omasugustega ning hinnata Eesti ettevõtete edukust, tulemuslikkust ja jätkusuutlikkust. Konkurentsivõime edetabel koostatakse üldedetabelina, väike- ja keskmise suurusega ettevõtete arvestuses ning tegevusalade kaupa 11 kategoorias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles