Halvad uudised maailmast annavad Eesti üüriturule hoogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter Tartus
Korter Tartus Foto: Margus Ansu

Kui enne kriisi oli mulje, et rahvusvahelisel areenil toimuv meile üle ei kandu, siis täna on kindel, et kõik negatiivsed sündmused mõjutavad ka Eesti kinnisvaraturgu. Ärevaks tegevate uudiste tõttu maailmas pelgavad inimesed ka Eestis kinnisvara osta ning otsustavad pigem üürimise kasuks.

«Kui eelmise aasta lõpus tundus, et kinnisvaraturg hakkas elavnema ja kriisist väljuma, siis tänavu on tehingute arv jäänud madalaks. Mitte ainult selle pärast, et ostjatel pole raha, vaid inimesed pelgavad oma ostuotsust lõpuni vormistada,» kommenteeris kinnisvaraturul toimuvat Pindi Kinnisvara suurkliendi osakonna juhataja Peep Sooman.

Mida vähem tehakse ostu-müügi tehinguid, seda aktiivsem on üüriturg ja vastupidi.  Maailmast tuleb kogu aeg negatiivseid sõnumeid ning see hoiab tagasi panku, kes annavad Eesti turule seetõttu vähem raha. Lisaks sellele hoiavad inimesed ka ennast ise tagasi ja kaaluvad kinnisvaraostu varasemast põhjalikumalt.

«Euro on elukallidust tõstnud ja inimesed lihtsalt söövad selle raha ära, mida nad võiksid laenumakseteks kasutada,» nentis Sooman. Esialgu otsustatakse üürikorteri kasuks ning siis vaadatakse, mis pikemas perspektiivis edasi saab.

Hetkel tuleb aga hoiatavaid uuriseid nii USAst, Hiinast kui Euroopast. Kui tuleb uus langus ja kogu finantssüsteem räsida saab, siis see mõjutab kindlasti ka tehingute arvu Eestis.

«Kardetakse, et kui kulutused peaksid laenuga kasvama, laenutingimused karmistuma või peaks kinnisvaraturule mingi muu negatiivne foon külge tulema, on oma kinnisvara raske müüa ja seetõttu otsustatakse üürimise kasuks.»

Samas väga suurt kasvu Soomani kinnitusel üüriturul oodata ei ole, kuna kuhugi ei ole kandunud soov kodu omada. Pärast omandireformi oli enam kui 90 protsenti peredest kinnisvada omanikud, ka täna on see protsent väga kõrge.

«Eesti inimene ei taha võõral pinnal elada, aga eks sellesse suhtutakse ka mõistlikult. Üldine meelsus ei ole kadunud, aga täna kehtib põhimõte, et tormata ei maksa.»

Tema sõnul on kasvamas ka nende inimeste hulk, kes otsustavad osta korteri, et see siis välja üürida. Kinnisvara hinnad on võrreldes mõne aasta taguse ajaga väga odavad ning tõenäosus, et hinnad veel langevad, on väga väike.

Üürikorteri omamine ei ole aga kõige säravam äriidee, tootlikkus on kasin ning jääb sõltuvalt piirkonnast 3 ja 6 protsendi vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles