Ekspert: ainus lahendus USA võlale on osaline pankrot

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA peaks valima osalise pankroti selle asemel, et võlapiirangut tõstes vältimatut edasi lükata, arvab investeerimisfirma Emergent Asset Management ekspert David Murrin.


«On vaja drastilisi lahendusi, et lükata Ameerika oma paradigmast välja, sest seda jälitab tohutult võimas Hiina,» ütles Murrin CNBC-le. «Ainus lahendus on mõeldamatu ja see on valikuline maksejõuetus. Nad muutuvad maksejõuetuks, mis iganes juhtub, [seega] miks mitte valida oma maksejõuetust?»

«Kõige hullem stsenaarium ei puuduta majandust, vaid peagi saabuvat konflikti Hiina ja Ameerika vahel,» lisas Murrin. Oma raamatus «Breaking the Code of History» väidab ta, et võimu liikumine läänest itta nii majanduslikult kui sõjaliselt on vältimatu, kuid USA-l on veel võimalus mõjutada tulevikku, mida domineerib ida.

Kui lõhe Hiina ja USA SKT vahel ei jää väikseks, siis on Ameerika «haavatav protsessi suhtes, mis tekitas kaks maailmasõda,» ütles Murrin. Võrreldes selle stsenaariumiga on osaline maksejõuetus ja finantssüsteemi uuele tasemele viimine tema sõnul parem lahendus.

Murrin arvab ka, et ehkki turud peavad praegust kokkulepet võlapiiri tõstmiseks heaks märgiks, on see vaid illusioon. «Ma ei imestaks, kui näeme augustis rallit [aktsiaturgudel], ehkki see on vaid kollektiivne illusioon,» rääkis ekspert. «Pead olema realistlik ja stagflatsioon on reaalsus, kuid inimesed kalduvad kriitilistes olukordades olema kujutlustes. Kui vaatad dollarit, jeeni ja eurot, siis nad kõik on rämps - on vaid rämps rämpsu vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles