Millest tekkis USA riigivõlg?

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Obama.
President Obama. Foto: SCANPIX

Valge Maja poolt koostatud aruande kohaselt on USA 10,4 triljoni dollari avaliku sektori võla põhjuseks suurel määral Bushi administratsiooni ajal tehtud poliitilised otsused.

Valge Maja on koostanud ülevaatliku aruande, kuidas on USAl on viimaste aastate jooksul kujunenud triljonite dollarite suurune riigivõlg, ning probleemid eelarvedefitsiidiga, sel ajal kui alles president Clintoni ajal oli olukord hoopis optimistlikum.

Riigivõla suurimaks panustajaks (7 triljoni dollari ulatuses) oli  Bushi administratsiooni (2001-2008) aegne poliitika: maksude vähendamine, kodumaised kaitsekulutused ning sõjad Afganistanis ja Iraagis. 

Ka Obama valitsemine on olnud kulukas: alates 2009. aastast tehtud poliitilised otsused on lisanud võlakoormasse ligi 1,4 triljoni dollarit, millest suuremat osa on selgitatud kui hädavajalikke kulutusi majanduskriisiga võitlemisel ning majanduse turgutamisel.

3,6 triljoni dollari peale on Valge Maja hinnanud majanduskriisi ja tehniliste muutuste mõju riigivõla kujunemises (näiteks majanduskriisist tingitud väiksemad maksulaekumised).

Clintoni administratsiooni lõppedes 2001. aastal oli USAl kurss 2011. aastaks oma võlad täielikult ära maksta ning lisaks selleks olla kogunud 2,3 triljonit dollarit sääste. Kursilt kõrvale kaldumisele aluse pannud peamiseks põhjuseks peab Valge Maja tagantjärele president Bushi maksukärpeid.

Valge maja ülevaatega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles