Ameeriklaste raha voolab Euroopasse võlakriisi kiuste

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Vaatamata jätkuvalt lahendamata ja viimastel nädalatel intensiivistunud Euroopa võlaprobleemidele voolab ameeriklaste raha siiski Euroopasse, kirjutab investeerimispank Goldman Sachs oma turuülevaates.


Ameerika Ühendriikide kaubandusbilanss on igakuiselt defitsiidis umbkaudu 50 miljardi dollari väärtuses, sellest pool tuleb kaubavahetusest Hiinaga. Suuruselt järgmine defitsiit on USA-l eurotsooni riikidega, vahemikus 5-8 miljardit dollarit kuus. Ajalooliselt on USA-l õnnestunud bilateraalset kaubandusdefitsiiti tasakaalustada Euroopast saabuvate portfelli- ja otseinvesteeringutega. Viimase aastaga on aga nimetatud rahavoogudes toimunud pööre. Goldman Sachs’i analüütikute sõnul on euroala investorid viimase poole aasta jooksul oma investeeringuid USA-s hoogsalt realiseerinud, samas kui üha rohkemate Ameerika investorite raha otsib teenimisvõimalust nii Euroopa võlakirjades kui ka aktsiates, vahendab portaal Finantsvaade.

Ühendriikide riigikassa poolt koostatava rahvusvaheliste kapitalivoogude statistika kohaselt (TIC data) on keskmine kapitali netovoog USA ja euroala riikide vahel ligikaudu 12 miljardit dollarit kuus euroala kasuks. Teisisõnu voolab iga kuu 12 miljardit dollarit rohkem raha USA-st Euroopasse kui Euroopast USA-sse. Veelgi enam, üle viimase 6 kuu ei ole neto kapitalivood USA jaoks positiivsed mitte ühegi alam-varaklassi lõikes. Seega realiseerivad euroala investorid omi investeeringuid nii USA riigivõlakirjades, ettevõtete võlakirjades kui ka USA ettevõtete aktsiates.

Eeltoodud kapitalivoogudest on puudu veel üks oluline komponent, otseinvesteeringud (FDI). Kuna otseinvesteeringute statistikat avaldatakse suhteliselt harva, on Goldman Sachs siinkohal kasutanud neile hästi kättesaadavatel andmetel baseeruvat abinäitajat kapitalivoogude hindamiseks ehk ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) statistikat ning tehingumahte. Vastavalt M&A andmetele on ka otseinvesteeringute saldo USA jaoks euroala suhtes negatiivne, USA ettevõtete/investorite rahavoog euroala riikidesse on ligikaudu 2 miljardi dollari ulatuses suurem kui eurooplaste otseinvesteeringud Ühendriikidesse.

Kokkuvõttes on rahvusvahelised neto kapitalivood alates 2010. aasta lõpust olnud euroala kasuks ligikaudu mahus 20 miljardit dollarit kuus. Just seda peab Goldman Sachs üheks peamiseks põhjuseks, miks taasintensiivistunud Euroopa võlakriisi valguses on euro kurss dollari suhtes nõnda hästi vastu pidanud ning nõrgenenud oluliselt vähem kui 2010. aastal läbi elatud võlakriisi episoodides. Seega näeb investeerimispank, et kapitalivood kahe regiooni vahel on ja jäävad veel mõneks ajaks eurole soodsaks ning on seepärast dollari suhtes jätkuvalt negatiivselt meelestatud (EURUSD hinnasiht 1,50).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles