Meelis Atonen: elektri hinnale avaldab mõju keskkonnatasude kasv

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen.
Meelis Atonen. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Energia nõukogu liikme Meelis Atoneni sõnul avaldab kõige suuremat survet elektri ja põlevkivi hinna muutmisele keskkonnatasude märkimisväärne kasv viimastel aastatel.


Atoneni sõnul kasvasid viimasel kahel aastal elektri tootmise ja põlevkivi kaevandamisega seotud keskkonnatasud keskmiselt 20 protsenti aastas, järgmisel aastal tuleb veel 20-protsendiline tõus ning nii suurt ja kiiret keskkonnatasude kasvu ei ole Eesti Energial võimalik katta oma sisemiste ressursside arvelt. Kuna suletud turul on elektri hind kulupõhine, tähendabki tootmisega seotud kulude kasv ka hinna korrigeerimist.

Eesti Energia nõukogu liikme sõnul oleme sama olukorda näinud ka 2009. aastal, mil toimus elektrihinna viimane korrektsioon vastavalt muutunud kuludele. Siis langes elektri hind üle 6 protsendi, sest majanduslanguse ajal langesid tootmisega seotud kulud, mis kajastus ka tarbija elektriarvel.

«Eks konkurentsiamet vaatab taotluse läbi ja siis selgub ka lõplik hind,» lisas Atonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles