Kas korruptsioon on kultuuriline eripära?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahaümbrik
Rahaümbrik Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Selleks, et võõrale turule müüa, tuleb tunda sealseid kombeid, milleks võib pahatihti olla ka pistise maksmine. Henley Business Schooli lektorite kinnitusel tuleks aga ka maailma kõige kaugemates nurkades endale kindlaks jääda, kuigi piir altkäemaksu ja lisatasu vahel võib teinekord olla õhuke.

«Kui vaadata maailma suurimaid ja arenenumaid riike, siis ei ole seal puudust korruptsiooniskandaalidest,» kommenteeris Henley Business Schooli lektor David Rees. Sama kooli lektori Jeff Callanderi sõnul tuleb näiteks selleks, et USAs passi vahetada, maksta selle eest umbes 100 dollarit. Kui passiga on aga kiire, võib protsessile hoogu anda, makstes selle eest täiesti ametlikult 1000 dollarit.

Samas võib näiteks valvur mõnes Aafrika riigis talle toodud kingitust pidada oma sissetuleku osaks, mis on hädavajalik pere ülevalpidamiseks ning seda ei pea Reesi sõnul vaatama ilmtingimata altkäemaksuna.

«Oleme töötanud Aafrika kõige kummalisemates kohtades, see ei ole aga kunagi probleem olnud,» arvas Callanderi. Tema sõnul võiks altkäemaksu asemel kasvatada hoopis äripartneri kasumimarginaali.

«Kui sa tahad eristuda ja tõestada, et oled usaldusväärne ja sul on kvaliteetsed süsteemid, siis sa ei saa minna nafta rafineerimistehase taha ja jagada inimestele pruune rahaümbrikke,» kommenteeris sotsiaalset ettevõtlused edendavad Red Ochre´i kaasasutaja Robert Foster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles