Fischer diskvalifitseeriti kõrge vanuse tõttu IMFi uue juhi konkursilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli keskpanga juht Stanley Fischer.
Iisraeli keskpanga juht Stanley Fischer. Foto: SCANPIX

Iisraeli keskpanga juht Stanley Fischer väljendas täna kahetsust, et Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) lükkas tagasi tema kandidatuuri organisatsiooni uue juhi kohale.

67-aastane Fischer ütles, et sai eile hilisõhtul teada, et IMF ei hakka tema kandidatuuri arutama, sest reeglite kohaselt ei tohi tegevdirektoriks kandideerija olla vanem kui 65 aastat, vahendas AFP.

«Arvan, et minevikus seatud vanusepiirang 65 eluaastat ei ole tänapäeval asjakohane,» sõnas Fischer. «Lootsin, et IMFi direktorite nõukogu muudab oma eeskirju, mitte üksnes minu, vaid ka tulevaste tegevdirektoriks kandideerijate pärast.»

Laupäeval valmidusest IMFi juhi kohale asuda teatanud Fischerit peeti väga pädevaks kandidaadiks. Teda on kiidetud Iisraeli keskpanga juhtimise eest globaalse finantskriisi ajal ning varem on ta töötanud nii IMFis kui Maailmapangas.

Samas oli teada, et lisaks kõrgele vanusele võib teda takistada asjaolu, et tal on peale Iisraeli ka USA kodakondsus. Traditsiooniliselt on IMFi juhtinud eurooplane.

IMFi juhiks saab nüüd kas Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde või Mehhiko keskpanga juht Agustin Carstens. Lagarde'i toetavad Euroopa Liit, Egiptus, Indoneesia ja Araabia Ühendemiraadid, Carstensit Ladina-Ameerika maad.

IMFi nõukogu otsust oodatakse selle kuu lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles