Sajad tuhanded madratsi all: suur hulk Eesti inimesi ostab kodu säästude eest

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne. Foto: Tierra Mallorca / Unsplash

SEB korraldatud uuringust selgus, et iga viies inimene saab kodu soetada vaid enda säästetud raha eest.

SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang tõdes, et sel kevadel läbiviidud uuring kinnitas panga statistikat, et enamik uutest kodudest ostetakse pangalaenu abiga. «Uuringust selgus, et enam kui kolmveerand ehk 79 protsenti vastanutest plaanib uue kodu soetada pangalaenu abiga, 53 protsenti plaanib kodu ostmiseks kasutada isiklikke sääste ning 11 protsenti tõi välja, et kodu ostuks võetakse laenu sugulastelt või sõpradelt,» tõi Hallang välja uuringu tulemused.

Oma kodu soetamiseks on inimestel tema sõnul üsnagi erinevad võimalused. «Samal ajal, kui viiendik vastanutest tõi välja, et neil on kodu ostmiseks võimalik kulutada üle 200 000 euro, on peaaegu sama palju ka neid, kellel on uue kodu soetamiseks vähem kui 30 000 eurot,» tõdes Hallang. 30 protsenti vastanutest märkis, et neil on uue kodu soetamiseks võimalik välja käia 100 000 – 200 000 eurot.

Hallang tõi võrdlusena kõrvale maa-ameti statistika, mille järgi keskmise kodu hind Tallinnas on täna veidi üle 150 000 euro.

Uuringu järgi peavad Eesti inimesed kodu valides kõige olulisemaks selle asukohta, selle tõi välja suisa 71 protsenti inimestest. 46 protsenti vastanutest hindas kodu juures olulisimaks energiatõhusust, 40 protsenti tõi välja, et kodu peaks asuma rohelises ja puhtas looduskeskkonnas ning 35 protsenti peab oluliseks parkimiskoha olemasolu. 15 protsenti vastanutest tõi välja koolide ja lasteaedade läheduse olulisuse.

SEB tarbijauuring toimus 2024. aasta märtsi lõpust aprilli alguseni ning uuringu viis läbi uuringufirma Norstat. Uuringus osales 1000 Eestis elavat inimest vanuses 18–74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles