Island tõuseb tuhast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi president Olafur Ragnar Grimsson hääletamas Icesave'i referendumil.
Islandi president Olafur Ragnar Grimsson hääletamas Icesave'i referendumil. Foto: SCANPIX

Island on rahvusvahelise kogukonna üle trumbanud. 2008. aastal surus pangakrahh saareriigi põlvili, nüüd tullakse kapitaliturgudele 1 miljardit dollarit laenama. Nagu näib, usaldavad investorid islandlasi taas.

Ja kuigi laenukindlustuse hind eile 264 baaspunktise hüppe sooritas, on tase ikkagi kordades madalam kui Kreeka, Iiri või Portugali võlakirjade oma.

Asja iroonia on selles, et ülejäänud kolme «väljaupitatud eurooplasega» kõrvutades on pügada saanud vaid Islandi pankade võlakirjade hoidjad. Ja pärast pankade riigistamist lükkas rahvas referendumil tagasi valitsuse plaani maksta Suurbritanniale ja Hollandile tagasi 4 miljardit eurot, mis Icesave’i pank uppudes kaasa viis. Aga investoreid ei näi see häirivat: intressimakse on vaid 320 baaspunkti üle keskmise.

Kogu see ambivalentsus annaks nagu mõista, et makseid katkestada polegi paha... Mis saaks, kui iirlased eeskuju võtaks?

Nüüdseks riigistatud pankade kohustuste enda kanda võtmine lennutas Iirimaa riigivõla umbes 100 protsendi peale sisemajanduse kogutoodangust – kriisieelsest tasemest neli korda kõrgemale.

Euroopa Liidu surve Iirimaale, et nad pankade eelisvõlakirjade hoidjatele ikka ilusti edasi maksaksid, on loomulikult meeletu. Aga mis siis! Kui Islandile ollakse valmis laenama ka pärast pangavõlakirjade rasket restruktureerimist, miks siis mitte Iirimaale?

Teine küsimus on, kas Iirimaal üldse oleks mõtet sellist tempu teha.

Nüüd, kus Island on tõestanud, et võlausaldajate väljavihastamise tagajärjed polegi nii hullud, kui paljud (eriti vist Euroopa Keskpank) kardavad, võiks ju tõsiselt mõtelda riigivõlakirjade maksete katkestamisele.

Peaasi, et on mingi usaldusväärne plaan. Investorid suudavad andestada küll.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles