Olukord ettevõtluses paranes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Norma tootmine.
AS Norma tootmine. Foto: Peeter Langovits.

Ettevõtlussektori müügitulu, kulud ja kogukasum suurenesid tänavu esimeses kvartalis nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatas statistikaamet.

Ettevõtted müüsid 2011. aasta esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 9,4 miljardi euro (147 miljardi krooni) eest, mis oli neljandiku rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 23, 47 ja 27 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2010. aasta I kvartaliga võrreldes 22 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 8 protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 2 ja 4 protsenti.

Tootlikkus suurenes

Jätkus ettevõtete tootlikkuse (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus) näitajate kasv võrdluses eelmise aasta sama perioodiga. Ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud töötundide arvuga) suurenes viiendiku, samas ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis suurenes vaid 4 protsenti.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 544 miljonit eurot (8,5 miljardit krooni), mis oli ligi kaks korda suurem eelmise aasta I kvartalis teenitud kasumist, kuid jäi sesoonselt korrigeeritud andmetel 2010. aasta IV kvartali tasemele.

Vaatamata suurele kasvunumbrile oli sektori kogukasum võrreldav 2005. aastal teenitud kasumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles