Shell – Süüria režiimi sõber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli logo.
Shelli logo. Foto: SCANPIX

Royal Dutch Shelli süüdistatakse «käsikäes töötamises» Bashar al-Assadi režiimiga, firma on prahtinud tankeri ligi 600 000 barreli nafta eksportimiseks Süüriast.

Energiafirmade tegevusel silma peal hoidva rühmituse Platform kinnitusel sildus tanker Heidmar TBN eile Tartouse sadamas, et võtta pardale 55 miljoni dollari väärtuses naftat.

Shelli pressiesindaja keeldus aluse saabumist Süüriasse kinnitamast või ümber lükkamast, öeldes vaid, et firma «äriinfot ei kommenteeri».

Tanker saab nafta Süüria riigifirmalt nimega Sytrol. Seega läheb lasti eest makstud raha otseteed president Bashar al-Assadi valitsuse kätte.

Arvatakse, et Sytrol allub otseselt Süüria peaministri Adel Safari büroole.

Märtsis vallandunud rahvarahutuste käigus on Süürias tapetud sadu inimesi. Riigi suuremates linnades on armee korduvalt relvastamata demonstrantide pihta tule avanud.

Kriitikud väidavad, et verevalamisest hoolimata võimudega äri ajades aitab Shell kaasa Assadi repressioonidele.

«Shell töötab jätkuvalt käsikäes režiimiga. Süüria rahvas on asunud võitlusse vabaduse nimel, kuid see ettevõte seisab kindlalt korrumpeerunud diktaatorite poolel,» ütles Platformi aktivist, teadlane Lorenzo Paluello.

Süüria on üks Lähis-Ida väiksemaid naftatöötjaid, päevas pumbatakse umbes 390 000 barrelit. Rahvusvahelisi sanktsioone välismaistele naftafirmadele Süürias tegutsemise eest kehtestatud ei ole.

Shell, üks suurimaid Süüriasse investeerijaid, ostab riigist toornaftat ja tegutseb ühtlasi sealsete rafineerimistehaste tarnijana.

Shell ütles: «Me jälgime olukorda Süürias väga tähelepanelikult. Peamiselt tunneme me muret oma töötajate julgeoleku pärast.»

Firma lisas, et välismaiste töötajate pereliikmed on saatkonna soovitust järgides Süüriast evakueeritud.

Süüdistustele, nagu oleks Shell Assadi režiimi kaasosaline, keeldus pressiesindaja vastamast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles