Eesti kaubavahetuse hoog rauges

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubavahetus
Kaubavahetus Foto: Mailis Ollino / Pärnu Postimees

Tänavu kolmandas kvartalis kasvas Eesti ettevõtete eksport 4 protsenti, mis on märksa madalam kasv kui aasta esimeses pooles. 

Kolmandas kvartalis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 3,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 3,5 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 390 miljonit eurot, teatas statistikaamet.

Kolmandas kvartalis kasvas enim metalli ja metalltoodete, puidu ja puittoodete ning mineraalsete toodete väljavedu. Samal ajal vähenes oluliselt elektriseadmete eksport 90 miljoni euro võrr.a

Impordis kasvas enim metalli ja metalltoodete, mehaaniliste masinate ning transpordi­vahendite sissevedu. Elektriseadmete sissevedu vähenes. Esimese üheksa kuuga kasvas kaupade eksport 8% ja import 9 protsenti eelmise aasta sama perioodiga võrreldes.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid Soome (17 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi (14 protsenti) ja Läti (9 protsenti). Eksport kahanes enim Hollandisse, kuhu viidi vähem mineraalseid tooteid.

Eksport kasvas enim Saksamaale (13 miljonit eurot) ja Soome (12 miljonit eurot). Saksamaale suurenes elektriseadmete ning Soome metalli ja metalltoodete ning mehaaniliste masinate väljavedu.

Kaupadest eksporditi septembris enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mitmesuguseid tööstustooteid. Enim vähenes elektriseadmete ja mineraalsete toodete eksport. Samal ajal kasvas metalli ja metalltoodete ning puidu ja puittoodete väljavedu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles