Kodanikuühendus jätkab tselluloositehase vastu sõdimist (4)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaaktivistid korraldasid tselluloositehase rajamise vastu meeleavalduse.
Keskkonnaaktivistid korraldasid tselluloositehase rajamise vastu meeleavalduse. Foto: Kristjan Teedema

Eesti kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) jätkab võitlust Tartu külje alla planeeritava miljardieurose tselluloositehase vastu ringkonnakohtus. 

Tallinna halduskohus otsustas kolme nädala eest kodanikuühenduse esitatud kaebuse tagasi lükata. Nüüd pöördus EMA ringkonnakohtusse, kus palub halduskohtu määruse tühistada ning rahuldada esialgse õiguskaitse kohaldamise taotlus, milles soovitakse tehase püstitamisega seotud haldusaktide ja riikliku eriplaneeringu tühistamist.

Kodanikuühendus toetub oma määruskaebuses Århusi konventsioonile ja Euroopa parlamendi ning nõukogu direktiivist tulenevale kaebeõigusele. Nad leiavad, et kodanikud ja huvigrupid on algsest otsustusprotsessist kõrvale jäetud, kaasates üldsust alles asukoha planeerimise protsessi.

Kodanikuühenduse hinnangul ei saa ka tehase rajamisest enne rääkida, kui on saavutatud kokkulepe uue metsanduse arengukava osas. Erinevad huvigrupid on korduvalt nõudnud metsanduse arengukava ennetähtaegset avamist, tuues põhjenduseks selle toetumise vananenud teadusele ning ebatäpsetele andmetele.

Est-For Invest OÜ plaanib Tartu lähistele rajada umbes miljardi euro suuruse investeeringuga tselluloositehase, mis hakkaks ümber töötlema umbes 3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas. Tööstuse rajamisega kaasneks umbes 200 uut töökohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles