Tarbijahinnaindeks märtsis tõusis

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must kohv.
Must kohv. Foto: SCANPIX

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta märtsis võrreldes eelmise aasta märtsiga 5,2 protsenti ja võrreldes 2011. aasta veebruariga 0,8 protsenti, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid eelmise aasta märtsiga võrreldes 7,0 protsenti ja teenused 2,1 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 6,3 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 4,8 protsenti.

Eelmise aasta märtsiga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu 11-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust ligi poole.

Sellest omakorda ligi poole andsid aastataguse ajaga võrreldes 18 protsenti kallimad piimatooted ja 12 protsenti kallimad jahutooted.

Suuremat mõju avaldas veel mootorikütuse 14,2-protsendiline kallinemine.

Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kartul (84 protsenti), kohv (48 protsenti) ja õunad (40 protsenti). Üle 30-protsendilise tõusu on läbi teinud veel kütteõli (32 protsenti), tangained (31,6 protsenti) ja piim (31 protsenti).

Veebruariga võrreldes olid märtsis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks transport ning toit ja mittealkohoolsed joogid, mis kumbki andsid kogumuutusest ligi kolmandiku.

Mootorikütus kallines kuuga 3,1 protsenti ning lennukipiletid olid märtsis 26 protsenti kallimad kui eelmisel kuul.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide mõjust indeksile andsid omakorda ligi poole 10,3 protsenti kallinenud kohv ning 9,9 protsenti kallinenud munad.

Suuremat mõju avaldas veel tubakatoodete 7,4-protsendiline kallinemine, mis andis kogumuutusest üle viiendiku.

Põhjuseks aasta algul aset leidnud tubakaaktsiisi tõusu arvestavate tubakatoodete jõudmine kaubandusvõrku.

Võrreldes veebruariga olid porgandid 26 protsenti kallimad, kuid viinamarjad 21 protsenti ja tomatid 19 protsenti odavamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles