Eksperdid: tarbetud hoiatused tõstavad terviseriski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusekontroll.
Kiirgusekontroll. Foto: NICKY LOH/REUTERS

Tuumaeksperdid hoiatavad, et kahjustatud Fuku­shima elektrijaama ohtudega inimeste tervisele ei tohi mingil juhul liialdada. 

Nad rõhutavad, et kui kiirguseriskidele liigselt tähelepanu pööratakse ja olukorda valesti tõlgendatakse, võib see tekitada inimestele ebavajalikku psühholoogilist pinget ja viia tähelepanu kõrvale maavärina ja tsunami ohvrite pääste- ja abitöödelt.

Richard Wakeford Suurbritannia Daltoni tuumainstituudist ütles: «Sõnad nagu «apokalüpsis» ja «katastroof» on Fukushima tuumajaama olukorra puhul täiesti ebakohased... Sellised vastutustundetud väljaütlemised põhjustavad vaid ebavajalikku paanikat ja põgenemist, tuues kaasa veelgi rohkem surmajuhtumeid.»

Bathi ülikooli kosmose-, atmosfääriteaduste ja okeanoloogia osakonna asedirektor Philippe Blondel ütles: «Tuumaohutuse pärast vallandunud hirm ei tohi mingil juhul hakata varjutama põgenike rasket olukorda, ega ka käimasolevaid otsinguid ja päästeoperatsioone.»

Väliseksperdid näevad kõvasti vaeva, et saada täpsemat pilti Jaapani tuumajaamadest vallandunud radioaktiivsuse tasemete ja kahjustuste ulatuse kohta.

Küll aga juhtisid nad tähelepanu sellele, et nagu kinnitavad usaldusväärsed uuringud, osutusid varasemate ja palju tõsisemate tuumaõnnetuste – nagu näiteks Tšernobõli – poolt tekitatud tervisekahjustused suhteliselt tagasihoidlikeks.

Tšernobõlist levisid radioaktiivsed osakesed kaugele üle Lääne-Euroopa ja Nõukogude Liidu, mistõttu kontrollitakse siiamaani karjamaid mitmes Suurbritannia osas ja mujalgi.

Kuigi mõned uuringud kõnelevad palju rängematest pikaajalistest mõjudest, näitab hiljutine põhjalik ÜRO poolt tellitud rahvusvaheline uurimus, et tegelikult suri Tšernobõli tagajärjel vaid paar tosinat inimest.

Mis veelgi enam: valdav enamus hinnanguliselt 6000 kilpnäärmevähi juhtumist, mis pärast õnnetust ilmsiks tulid, oleks selliste meetmete puhul, mida jaapanlased praegu rakendavad, olemata jäänud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles