Liibüa mässulised manipuleerivad Venemaad ja Hiinat naftaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naft tootmine.
Naft tootmine. Foto: SCANPIX

Liibüa vastupanuliikumise liider hoiatas riike, mis Muammer Gaddafi vastu suunatud ülestõusu toetanud ei ole, et pärast režiimi kukutamist ei lubata neid ligi riigi tohututele naftarikkustele.

Ajutise rahvuskomisjoni juht Mustafa Abdel Jalil ütles Financial Timesile, et Liibüat pärast Gaddafi kukutamist juhtima asuv valitsus paneb edasise naftapoliitika paika «vastavalt sellele, millise seisukoha riigid neil rasketel aegadel Liibüa suhtes võtavad».

Ähvardus kõlab ajal, mil Gaddafile lojaalsed relvajõud mässulisi eile Liibüa idaosas taganema sundisid, ajades nad välja strateegilisest naftalinnast nimega Brega. Tegemist oli järjekordse tagasilöögiga opositsioonile, peatselt võib päevakorda kerkida kallaletung vastupanuliikumise peamisele tugipunktile Benghazis.

Paljud mässulised on veendunud, et ilma välisabita nad paremini relvastatud vastastest jagu ei saa.

Ilmselt kõlas Abdel Jalili hoiatus otseselt selliste riikide nagu Hiina ja Venemaa aadressil, mis ei ole tahtnud toetada plaane kehtestada Liibüa kohal lennukeeldu.

USA ja tema liitlased tervitasid küll Araabia Liiga otsust lennukeelu tsooni kehtestamist toetada, kuid kinnitasid, et selline samm jäetakse hetkel «tagavaraks».

Lähedasteks toetajateks on aga osutunud Prantsusmaa ja Katar. Prantsusmaa oli esimene lääneriik, mis Benghazis paiknevat rahvuskomisjoni tunnustas, Katar on aga etendanud võtmerolli juhtimaks Araabia opositsiooni Gaddafi režiimile.

Abdel Jalil ütles: «Me ootame, et rahvusvaheline üldsus võtaks oma vastutuse ja kehtestaks lennukeelu tsooni, piirates samuti laevade liikumist, et tsiviilelanike vastu enam relvi kasutada ei saaks.»

Ühtlasi palus ta korraldada piiratud ulatuses õhurünnakuid režiimi sihtmärkide vastu, andes samal ajal selgesti mõista, et välisriikide sõdureid mässulised Liibüa pinnal näha ei soovi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles