Fordi pealikud said magusa kasumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford
Ford Foto: SCANPIX

Ford Motor tegevjuht Alan Mulally ja nõukogu esimees Bill Ford lõikasid kopsakat kasu firma dramaatilisest taastumisest, pannes kahepeale taskusse ligi 100 miljoni dollari eest aktsiaid.

Ford teatas regulaatoritele, et maksis Mulallyle 3,8 miljonit aktsiat maksueelse koguväärtusega 56 miljonit dollarit. Ford sai 2,9 miljonit aktsiat väärtusega 42 miljonit dollarit. Maksudeks hoitakse kinni ligikaudu 40 protsenti aktsiatest.

Hulgaliselt aktsiaid sai veel nii mõnigi juhtivtöötaja, nende hulgas finantsdirektor Lewis Booth.

Tegelikult jaotati aktsiad ära juba 2009-2009 aastate languse sügavuses, mil Fordi aktsiahind kukkus 1 dollari lähistele. Eile läks Fordi aktsia kaubaks 14,50 dollariga. Jaanuarikuine tipp oli ligi 19 dollarit.

Ford ütles, et «lähtub tippjuhtide tasustamisel ettevõtte sooritusest ja aktsionäridele loodud pikaajalisest lisaväärtusest». Firma lisas, et «iga käesolevaga tehtud otsus peegeldab täiel määral ülalmainitud filosoofiat, kuna põhineb Fordi aktsiate sooritusel».

Fordi ootavad ühtlasi ees läbirääkimised ametiühinguga United Auto Workers (UAW), mille esindajad nõuavad, et liikmed saaksid Fordi taastumuse viljadest suurema osa.

Firma on kannatlikult ja korduvalt rõhutanud tõsiasja, et heldeid annetusi on jagunud ka reatöötajatele. Fordi 40 600 tunnitöölist USAs said hiljuti kõik boonusena keskelt läbi 5000 dollarit.

Ford oli Detroidi suurest kolmikust (kuhu lisaks kuuluvad General Motors ja Chrysler) ainus, mis majanduslangusest riigiabita läbi tuli.

Üks Fordi edu aluseid oli 24 miljardi dollariline krediidiliin, mille Mulally 2006. aasta septembris tüüri juurde asudes välja kauples. Tagatiseks pidi firma andma praktiliselt kogu oma vara, kaubamärk kaasa arvatud.

Pärast pikka karjääri Boeingus Fordi üle tulnud Mulally surus läbi suured muutused firma kultuuris, kiskudes maha piirkondlikud «lääniriigid» ja keskendudes Fordi põhibrändile.

Bill Ford, ettevõtte asutaja lapselapselaps, juhtis vahetult enne Mulallyt firmat ise. Nüüd on Ford kõrgesti tunnustatud selle eest, et tundis ära oma võimete piirid ja uuele mehele ruumi tegi.

Ford ei võtnud kõige hullema majanduslanguse ajal mitu aastat oma töö eest mingit tasu.

Lisaks eelmainitule on UAW tervishoiufond teeninud 1,8 miljardit dollarit Fordi aktsiatõendite müügist. Nimelt maksis Ford neile mõnda aega aktsiates, kuna raha ei jätkunud.

Lisaks majanduse üldisele taastumisele on Ford lõiganud kasu ka turuosa kasvust, kuna firma kuvand ostjate hulgas on paranenud.

Mullu võidi ette kanda 6,6 miljardit dollarit netokasumit, mis on parim tulemus aastast 1999. Ühtlasi mindi USAs taas mööda Toyotast ja tõusti GMi järel teisele kohale.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles