Uus-Maa: Viljandi kinnisvara 10-protsendilist hinnatõusu on oodata aasta teises pooles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täielikult ja autentselt renoveeritud maja Viljandimaal Mõiskülas.
Täielikult ja autentselt renoveeritud maja Viljandimaal Mõiskülas. Foto: Uus Maa

Viljandi kinnisvaraturul ei ole suurt tehinguaktiivsust aasta esimeses pooles tulemas, 10-protsendilist turu kasvu on oodata teisel poolaastal, kirjutab Uus-Maa Viljandi kontori kutseline hindaja Mari Lember.

Viljandimaa kinnisvaraturg on astunud rahulikult euroaastasse. Ostjateks on valdavalt kohalik elanikkond, seega väga suurt tehinguaktiivsust ei ole olnud ega ka selle aasta esimeses pooles tulemas. Tänu sujuvale eurole üleminekule olukord stabiliseerub, 10-protsendilist turu kasvu on oodata teisel poolaastal.

Viljandimaa pakkumiste arv püsib stabiilsena, kuid pakkumishinnad on keskmiselt 30-40 protsenti kõrgemad kui müügihinnad, seetõttu võivad müügiperioodid venida tavalisest pikemaks.

Hea on tõdeda, et võrreldes 2009. a neljanda kvartaliga tõusis 2010. a neljandas kvartalis Viljandi linnas korteritega toimunud tehingute arv pea kahekordseks, tehingu keskmine väärtus tõusis 17 protsendi võrra, samas keskmine ruutmeetrihind langes 15 protsendi võrra. Ruutmeetrihinna langus on tingitud asjaolust, et eelmisel aastal oli rohkem tehinguid suuremate korteritega, mille ruutmeetrihind on madalam. 2010. aasta IV kvartalis eristus ostjaskonnas kaks äärmuslikku gruppi: ostjad, kes soetasid väga odavaid halvas korras korterid investeerimise eesmärgil, ja ostjad, kes soetasid kõrgema hinnaklassi ja väga heas korras kortereid vajadusostuna.
Endiselt on kõige rohkem tehtud tehinguid 2-toaliste korteritega, kuid võrreldes 2009. aastaga, on 3-toaliste korterite tehingute arv kasvanud 30 protsendi (6 tk) võrra ja 4-toaliste korterite tehingute arv 60 protsendi (10 tk) võrra. Suuremate korteritega toimunud tehingute arvu muutus on märk ostjate taastuma hakkavast kindlusest tuleviku suhtes.

Jätkuvalt on nõudlus heas korras, remonditud korterite ja heas korras majade järele, kuna tegemist on enamikul juhtudel vajadusostuga, mitte investeeringuga. Ostjate poolt jälgitakse hoolega ülalpidamiskulude suurust ja hoonete ning tehnovõrkude seisukorda, samuti investeeringute vajadust ning suurust.

Viljandi korteriturul on aktiivsemad piirkonnad Männimäe,  maakonnas Pärsti, Karksi ja Abja vald. Viljandi elamute turul on aktiivsemad piirkonnad Uueveski ja kesklinn, maakonnas on kinnistutega enim tehinguid tehtud Tarvastu vallas. Elamumaa kinnistutega on enim tehinguid tehtud Viiratsi ja Abja vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles