Ford leidis Vene sõbra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford
Ford Foto: SCANPIX

Ford Motor on löönud Vene firma Sollersiga käed ühisettevõtte loomiseks ning kohapeal autode tootmiseks ja müümiseks. Veidi aega tagasi katkestas Sollers, endise nimega Severstal-Auto, läbirääkimised itaallaste Fiatiga.

Reedel allakirjutatud vastastikuse mõistmise memorandum annab Ameerika grupi Vene ärile sisse uue hoo. Ajastus pole paha, kuna sealne turg on virgumas.

Fiati jaoks on asetleidnu paras hoop, kuna neil oli olnud Sollersiga juttu tootmismahu kasvatamisest lausa 500 000 sõiduriista peale aastaks 2016 – kui itaallased venelastega 2010. aasta veebruaris oma vastastikuse mõistmise memorandumi alla kirjutasid.

Fiat ja Sollers teatasid nüüd, et «on otsustanud tegutseda lähtuvalt oma erinevatest Vene turu vallutamise strateegiatest».

Välismaised autotootjad üritavad kiiruga Venemaal kohalikku tootmist püsti panna, kuna valitsus sepistab parasjagu uusi reegleid, mis näevad ette kohapealse panuse kohustuslikku suurendamist.

Moskva on palunud autofirmadel esitada oma plaanid käesoleva kuu lõpuks. Ford ja Sollers kavatsevad koos masinaid valmistada Peterburi lähistel ja Tatarstani Vabariigis. Nad andsid teada, et koostöö tulemusena hakkab valmima lai valik Fordi sõiduautosid, samuti väiksemaid kaubikuid.

Plaanis on toota ka mootoreid ning seada üles stantsimisseadmed, mis «pakuksid Venemaal ehitatud Fordidele kõrgema kvaliteediga kohalikku osadevalikut», ütlesid firmad. Tootmismahu kohta numbreid välja ei käidud. Aasta lõpuks peaks töö lahti minema.

Enne aastat 2009 oli Vene autoturu kasv üks kiiremaid maailmas. Krediidikriisi käigus kukkus müügist aga ära tervelt pool. Mullu käivitas Kreml kodumaiseid sõidukeid soosivad «romuprogrammid». Jaanuaris oli automüük aastatagusega võrreldes 53 562 sõidukiga 72 protsenti üleval.

Boston Consulting Group ütles oma selle nädala raportis, et aastaks 2013 peaks Vene autoturg saavutama kriisieelse 3 miljonilise müügitaseme ja mööduma 2018. aastaks Euroopa suurimast kergesõidukiturust Saksamaast.

Jaanuarikuu seisuga oli Ford Venemaal populaarsuselt 11. ja Fiat 27. kohal. Sollersi tehingu katkemine on Fiatile Venemaal juba teine tagasilöök. 2007. aastal napsas Renault nende nina alt ära osaluse Avtovazis.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles