Balti riigid on Valgevenele embargo kehtestamise vastu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenka sai taas Valgevene presidendiks pärast valmisi, mis rahvusvaheliste vaatlejate sõnul olid ebaausad.
Aleksandr Lukašenka sai taas Valgevene presidendiks pärast valmisi, mis rahvusvaheliste vaatlejate sõnul olid ebaausad. Foto: SCANPIX

Rootsi ja Poola püüavad Euroopa Liidus läbi suruda Valgevenele kaubandusembargo kehtestamist, kuid Balti riigid on selle vastu.


Euroopa Liit kehtestab tõenäoliselt esmaspäeval viisakeelu kümnetele kõrgetele Valgevene ametnikele, keda peetakse vastutavaks pärast 19. detsembri presidendivalimisi aset leidnud massiliste vahistamiste eest, vahendas Eubusiness AFPd.

Brüsselis resideeruvate diplomaatide sõnul ei ole aga tõenäoline, et EL veel kaugemale läheb ning Valgevenele majanduslikud sanktsioonid kehtestab. Nende vastu on teiste seas ka Balti riigid.

«Me ei toeta majanduslikke sanktsioone, sest need mõjutavad paljusid tavalisi inimesi ja ei ole varem toiminud,» ütles Läti välisminister Valdis Kristovskis AFP-le.

Eesti välisministri Urmas Paeti sõnul on väga oluline mitte kahjustada tavalisi valgevenelasi. «Me peame olema veelgi aktiivsemad Valgevene kodanikuühiskonna ja demokraatlike jõudude toetamisel,» lisas ta.

Leedu president Dalia Grybauskaite usub, et ei saa kehtestada majandussanktsioone kogu Valgevene rahvale, ütles presidendi pressiesindaja.

«Me olema Valgevene vahetu naaber,» märkis Leedu analüütik Kestutis Girnius. «Kaubandus Valgevenega on kriisi ajal väga oluline, nii et Leedu ei taha astuda sammu tagasi.» Leedu otseinvesteeringud Valgevenesse on viimase viie aasta jooksul kasvanud 11 korda.

Majandussidemed Valgevenega on kahesuunalised. Näiteks Valgevene otseinvesteeringud Lätti on viimase kolme aastaga peaaegu neljakordistunud. Sellest annavad märku ka Läti kauplused, mis on spetsialiseerunud Valgevenes valmistatud mööblile, riietele ning isegi kosmeetikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles