Tõnis Oja: Eesti Energia börsiplaanist loobumisega lõi valitsus börsiinvestoritele noa selga

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Михкель Марипуу

Aasta suurimaks pettumuseks investorite ja kogu finantskommuuni jaoks oli valitsuse otsus Eesti Energiat börsile mitte viia ning sammuga  lõi valitsus piltlikult börsiinvestoritele noa selga, kirjutab analüütik Tõnis Oja Tallinna börsi blogis.

Järgneb Tõnis Oja Eesti Energia börsileviimist puudutav kommentaari osa:

Valitsus tõi energeetikakompanii vähemusaktsiate müümise loobumiseks mitmeid põhjusi, kuid jättis ütlemata tegeliku, poliitilise põhjuse. Eesti Energia IPOst loobumise tegeliku põhjuse ütles rahandusminister Jürgen Ligi mõned nädalad varem Vikerraadios.

«Ei taha ju keegi, et aktsiaemissioon muutuks mingisuguseks valimiseelseks hüsteeriaks,»rääkis Ligi raadiosaates. Mis on see negatiivne sõnum, millega praegune opositsioon siis valimistele läheb? «On ju tore öelda, et nad parseldavad meie jaamad maha. See kahjustab ka emissiooni ennast ning kahjustab rahva usaldust riigi vastu, kui midagi parseldatakse,» lisas minister.

Mulle tundub, et Eesti Energia vähemusaktsiate börsile viimisest loobumise tagajärjeks polnud üksnes see, et investorid jäid ilma ühest potentsiaalsest investeerimisobjektist. Eesti Energia börsileviimisega jättis valitsus rahvusliku börsi ilma omapoolsest toetusest.

Olen sama meelt SEBi strateegi Peeter Koppeliga, kes kommenteeris kevadel energeetikaettevõtte aktsiate avaliku aktsiaemissiooni Äripäevas. «Mulle meeldiks elada riigis, kus saadakse aru, et tugev ja hästi toimiv kapitaliturg on üheks riigi edu aluseks,» tähendas Koppel. Siinne kapitaliturg vajab arenguks praegu selget tõuget, mille Eesti Energia vähemusosaluse börsileviimine oleks ka ilmselt andnud, lisas ta.

Eesti Energia börsileviimisest loobumisega lõi valitsus piltlikult börsiinvestoritele noa selga. Kauples ju valitsus Eesti Telekomi suuromanikult TeliaSoneralt välja lisadividendid ning korralikku dividendide maksmise ka kolmel järgneval aastal, mis tagab riigile teatud rahavood maksude näol. Tuhanded väikeinvestorid jäid aga ilma pea ainsast likviidsest väärtpaberist kohalikul börsil ning heast dividendimaksjast. Tõsi, eelnevalt makstud dividendid ei tähenda ka seda tulevikus. Mõningast lohututust lootsid investorid saada Eesti Energia börsiletulekuga, sest telekomifirma äraviimise ajal 2009. aasta lõpus ja selle aasta alguses räägiti energeetikafirma IPOst praktiliselt kindlas kõneviisis. Aga lõpptulemuseks said investorid riigi käest ikka suure tünga.

Usun, et uus valitsus võtab Eesti Energia vähemusaktsiate avaliku esmaemissiooni taas päevakorda ning ettevõte läheb börsile hiljemalt järgmisel sügisel. Lisaks Eesti Energiale loodame 2011. aastal veel mitme uue börsiettevõtte tulekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles