Peaminister: eelarve loob eelduse majanduse tõusuks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Täna riigikogule eelarve üle andnud peaminister Andrus Ansip kinnitas, et selles valitseb tasakaal kohustuste ja unistuste vahel ning see loob kõik eeldused majanduse uue tõusulaine tekkimiseks.

«Esitatud eelarve eelnõu on ühiselt ja õigeaegselt tehtud töö tulemus. 2009. aasta riigieelarve tasakaalustab ka Eesti majanduses viimastel aastatel valitsenud heitlikke meeleolusid,» rääkis peaminister riigikogus.

Tema sõnul on kiirele majanduskasvule järgnenud järsk langus ning masendushood jätnud Eesti majandusest üsna ebastabiilse mulje.

Samas on uus eelarve Ansipi hinnangul heas mõttes konservatiivne ja vaoshoitud.

«Tekitamata liigseid rõõmu- või murepisaraid, pakub see stabiilsust ja säilitab kõik eeldused majanduse uue tõusulaine tekkimiseks. See on tasakaal kohustuste ja unistuste vahel,» kinnitas peaminister.

Ansipi sõnul iseloomustabki eelarvet kõige paremini sõna tasakaal.

«Esiteks on see tasakaal fiskaalpoliitilises mõttes, tasakaal riigi poolt planeeritavate tulude ja kulude vahel,» sõnas Ansip ja lisas, et raskete vaidluste saatel on sündinud tulemus, mis asetab valitsusliidu ambitsioonid, lubadused ja unistused reaalsetesse rahalistesse raamidesse.

«Me ei kuluta üle oma võimaluste, me ei ela oma tuleviku arvelt,» kinnitas ta.

Järgmise aasta eelarve on Ansipi sõnul tasakaalus ka poliitilises mõttes, kuna on kompromiss kolme valitsusliidu osapoole vahel.

Peaministri sõnul pidid kõik osapooled tegema järeleandmisi, ent kõik säilitasid oma näo ja poliitilised prioriteedid.

«Valitsuskoalitsiooni koos püsimine tormilistel aegadel on väärtus omaette. Millegi ehitamine ja kooshoidmine on alati keerulisem kui lõhkumine,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles