IMF prognoosib Eestile hinnatõusu kiirenemist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi Eesti missiooni juht Alexander Hoffmaister.
IMFi Eesti missiooni juht Alexander Hoffmaister. Foto: Toomas Huik

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib, et inflatsiooni kasv jätkub Eestis ka 2011. aastal.


Inflatsiooni kiirenemise peamine põhjus on toidu ja kütuse kallinemine maailmaturul, märkis IMF oma hinnangus Eesti majandusele.

Järgmisel aastal jätkab eksport IMFi hinnangul tõenäoliselt Eesti majanduse turgutamist. Samas jääb majanduskasv alla buumiaastate keskmisele, kuna siseriiklikku nõudlust kärbib inimeste kõrge võlakoormus, aeglane sissetulekute kasv ning kahekohaline töötuse protsent. Viimase vähenemist takistab tõenäoliselt inimeste oskuste mittevastavus tööturu vajadustele ning madal tööjõu liikuvus.

Samas kasvanud on risk, et Eesti majanduse käekäik osutuda eespoolkirjeldatust kehvemaks, seda näiteks tulenevalt suurenenud ebakindlusest rahaturgudel, tõdeb IMF. Vähemtõenäoline on põhiprognoosist kiirem kasv tänu kaubanduspartnerite majanduse jätkuvale kosumisele.

IMFi delegatsioon on olnud alates 2. detsembrist Eestis iga-aastasel külaskäigul, mille käigus arutab riigi ja erasektori esindajatega siinset majanduspoliitilist olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles