Kinnisvara ostujõud on vähenema hakanud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügikuulutused
Kinnisvara müügikuulutused Foto: SCANPIX

Kui kinnisvarahindade põhja perioodil ületas kinnisvara ostujõud 80 ruutmeetrit, siis novembri seisuga saab keskmist palka teeniv tallinlane olemasolevatel finantseerimistingimustel soetada endale Tallinna keskmist elamispinda maksimaalselt 74 ruutmeetrit, tartlaste ja pärnakate ostuvõimekus on vastavalt 70 ja 71 ruutmeetrit.

Meenutuseks - buumi tipul 2007. aasta alguses piirdus ostuvõimekus suuremates linnades umbes 30 ruutmeetriga.

Kõigi maakonnakeskuste, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmist ruutmeetrihinda kajastav Pindi Indeks langes novembris 0,7 protsenti, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 11 381 krooni ruutmeetri kohta.

Kui oktoobris tehti antud linnades 836 korteriomandi tehingut, siis novembris tõusis aktiivsus 968 tehingule. Pindi kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman märkis, et ehkki märkimisväärset euroeelset buumi turul pole, tõstis tehingute arvu lisaks tavapärasest aktiivsemale sügishooajale ka investorite üha julgem sisenemine turule.

Indeksi suhteliselt väike langus on Soomani sõnul põhjendatav sellega, et ehkki suuremate linnade kinnisvarahinnad valdavalt kukkusid, suurenes järsult tehingute osakaal keskmisest kallimas Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles