Pevkur: valitsus kaasab tööturu osapooli enneolematult palju

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits.

Valitsus kaasab sotsiaalminister Hanno Pevkuri meelest töötajate ja tööandjate esindajaid aruteludesse rohkem kui kunagi varem.


Ametiühingute keskliidu täna tehtud poliitikaettepanekutes sisaldub üleskutse taastada ametiühingute, tööandjate ja valitsuse regulaarsed kolmepoolsed läbirääkimised. Pevkuri sõnul räägib valitsus ametiühingute ja tööandjatega kogu aeg läbi. Kaks näidet viimasest aastast on kõnelused tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse ning riikliku lepitaja nimetamise üle. Pigem on takistused ministri sõnul tekkinud sellest, et üks või teine tööturu osapool pole suutnud oma lõplikke seisukohti välja öelda. «Valitsus on kindlasti alati valmis dialoogiks, aga selleks peab olema ka mõlema tööturu osapoole tahe,» lausus Pevkur.

«Tööturu osapooled on minu arvates täna kaasatud rohkem kui kunagi varem,» kinnitas ta. Minister lisas, et parlamendis menetletav tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muutmise eelnõu suurendab läbirääkimiste rolli veelgi.

Ametiühingud tegid täna ka rea ettepanekuid eelmise aasta suvel jõustunud töölepinguseaduse muutmiseks. Pevkuri arvates on töölepinguseadust praegu ennatlik muutma hakata. «Las nüüd töölepinguseadus olla jõus ja vaatame, kuidas see paari aasta jooksul toimib. Töölepinguseaduses on teatud punktid, mis jõustuvad alles 2013. aastal,» lausus ta. Siiski pole ministri sõnul välistatud töölepinguseaduse muutmine, kui analüüs näitab, et praktikas on selle rakendamisel probleeme tekkinud. «Aga põhimõttelisi seisukohti küll ei tahaks muutma hakata,» ütles ta. 

Ametiühingute ettepanekut tõsta alampalk 60 protsendini keskmisest palgast Pevkur kommenteerima ei soostunud. «Kui valitsus asub siin positsiooni võtma, siis see ei oleks korrektne,» arvas ta. «See on alati olnud ametiühingute ja tööandjate vaheline kokkulepe.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles