Pariis rõhub jõuliselt «euroriigile»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron.
Prantsusmaa majandusminister Emmanuel Macron. Foto: STEFAN WERMUTH / REUTERS

Prantsuse majandusminister kutsub euroala liikmeid panema paika permanentseid mehhanisme raha suunamiseks rikkamatest riikidest majandusraskustes maadesse. Ta rõhutab, et praegusel kujul tsoon sureks.

Eurotsoon peab looma ühise riigikassa, mille eest vastutaks eraldi euroala parlament, ütles Emmanuel Macron Financial Timesile. Ta selgitas, et «konkurentsi ja eelarve vaatenurgast tuleb meil sulanduda. Ilma muutusteta eurotsoon ellu ei jää.»

Macron usub, et tsoonisiseste rahaülekannetega on võimalik vältida populismi võidukäiku Euroopas. «[Ilma ülekanneteta] õhutame me üles demagooge,» ütles Macron. «Ilma ülekanneteta takistame me perifeeria sulandumist ning toome kaasa poliitilise eraldumise suunaga ekstremismile.»

Ministrile meeldiks, kui liikmesriigid looksid euroala riigikassa ja seaksid ametisse rahandusministri. Riigid kallaksid kassasse osa oma käibemaksu laekumisest ja töötuskindlustusest. Kassast saaks raha suunata sinna kuhu vaja – euroala parlamendi valvsa pilgu all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles