Eesti Energia: saaksime müüa Kiviõli Keemiatööstusele rohkem põlevkivi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Energia saaks müüa Kiviõli Keemiatööstusele rohkem põlevkivi, kuid keemiatööstuse arvates mitte piisavas koguses, mistõttu tuleb maaomanike vastuseisust hoolimata oma oma põlevkivikaevandust laiendada.


Kiviõli Keemiatööstusest sai äsja Eesti Energia Kaevanduste klient. Alates oktoobrist ostab keemiatööstus vastavalt kokkuleppele kaevandustelt igal kuul 10 000 tonni põlevkivi, ütles Eesti Energia Kaevanduste kommunikatsiooni peaspetsialist Jelena Derbneva.

Keemiatööstus saatis selle kommunikatsioonijuhi Raivo Loti sõnul ka hiljuti Eesti Energia Kaevandustele taotluse suurendada novembris tarnitavat põlevkivikogust 20 000 tonnini. «Võime seda kogust [10 000 tonni] kas või hommepäev kahekordistada ning tagada selle mahu terve järgmise aasta jooksul või nii kaua, kui nemad ise seda soovivad,» kinnitas Derbneva.

Järgmisest aasta alguses aga Kiviõli Keemiatööstuse olemasolevate põlevkivikaevanduste varud ammenduvad. Juhul kui kaevandusi laiendada ei saa, peaks keemiatööstus Loti sõnul tuleval aastal igal kuul sisse ostma 45 000 tonni põlevkivi, täpsemalt suuretükilist põlevkivi ehk õlikivi.

Eesti Energia Kaevandused ei oska öelda, kas nad suudaks nii palju õlikivi keemiatööstusele müüa. Derbneva märkis, et kui keemiatööstus esitaks ametliku soovi nii palju osta, siis kaevandused analüüsiks, kas see on võimalik. «See [45 000 tonni müük kuus] ei ole välistatud,» lausus ta.

Suvel kindlasti Kiviõli Keemiatööstus ei saaks Eesti Energia Kaevandustelt osta 45 000 tonni õlikivi kuus, ütles aga Lott. Ta selgitas, et õlikivi moodustab kogu kaevandatavast põlevkivist teatud protsendi ja nii sõltub selle tootmismaht Eesti Energia kaevandustes kogu põlevkivi kaevandamismahust, suvel on aga kaevandatavad mahud väiksema elektrienergia tarbimise tõttu väiksemad.

«Eesti Energia Kaevandused on meile kirjalikult teatanud, et ei ole garanteeritud põlevkivi kontsentraadi tükisuurusega 25-125 mm pikaajaline ja pidev tarnimine Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le vajalikus mahus,» ütles Lott. «Pideva ja häireteta töö jätkamiseks vajab Kiviõli Keemiatööstus oma kaevevälja, meile vajalikus mahus pole põlevkivi kuskilt võimalik osta.»

Ta märkis ka, et Eesti Energia Kaevandused lõpetavad 2012. aastal õlikivi tootmise üldse ära, nii et neilt õlikivi ostmine poleks nagunii pikaajaline lahendus. Derbneva ütles, et 2012. aastal kaevandused õlikivi veel toodavad, kuid pole veel kindel, mis saab 2013. aastal.

Eesti Energialt põlevkivi ostmist ei näe lahendusena Kiviõli Keemiatööstuse põlevkivinappusele ka riik. Valitsus on teinud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile korralduse valmistada ette maade sundvõõrandamine, et keemiatööstus saaks maaomanike vastuseisust hoolimata oma kaevandust laiendada.

Kuna sundvõõrandamine on pikaajaline protsess, siis juba järgmise aasta alguses see keemiatööstuse põlevkivinappusele leevendust ei too. Seetõttu püüab keskkonnaministeerium anda kiirkorras keemiatööstusele loa kaevandada sundvõõrandamisest ohustatud maadest väljapoole jääval väiksel maa-alal, kus all on samuti põlevkivi, millest keskkonnaministri sõnul jätkuks keemiatööstusele umbes aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles