Fordil üllatavalt kõva minek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduautost Ford varastati kolm mobiiltelefoni laadijat ja plastikust tööriistakast.
Sõiduautost Ford varastati kolm mobiiltelefoni laadijat ja plastikust tööriistakast. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Fordi dramaatiline tõus jätkus ka kolmandas kvartalis. Kasum osutus üllatavalt ilusaks ja võlgu makstakse tagasi oodatust tempokamalt.

Ford – Detroidi tegija nr 2 ja ainus suurest kolmikust, mis valitsuse abi vältida suutis – kandis ette 1,7 miljardi dollari suuruse netotulu. See teeb 43 senti aktsia kohta ja on aastataguse 690 miljardi dollariga (14 senti aktsia kohta) võrreldes hoopis teine minek.

Tegevjuht Alan Mulally ütles, et ootab tahkeid tulemusi ka neljandalt kvartalilt ning veelgi suuremat kiirendust aastal 2011, vaatamata sellele, et väljakutseid on palju ja kulud kõrged.

Tänase seisuga on Fordi tänavune netotulu 6,4 miljardit dollarit, mis kujutab endast suurt kontrasti 2008. aasta kokkuvõttes kogetud 14,6 miljardi dollarise kahjumiga. Fordi aktsiad, mis kaks aastat tagasi peaaegu alla 1 dollari langesid, tõusid uudise peale 1,5 protsendi jagu 14,36 dollari tasemele.

Firma teatas, et astub ühtlasi  täiendavaid samme oma võlakoorma vähendamiseks, mis oli septembri seisuga 26,4 miljardit dollarit. Firma ametnike sõnutsi tahetakse puhasvõlgnevusest, mis oli kvartali lõppedes 2,6 miljardit dollarit, lahti saada juba aasta lõpuks. Mis oleks aasta varem, kui Ford kolm kuud tagasi ennustas.

«Me oleme bilansi parandamise ja võlgadest vabanemisega selgelt graafikust ees,» ütles Mulally.

Suurima panuse Fordi heale minekule andis Põhja-Ameerika turg, kus maksueelne kasum oli 1,6 miljardit dollarit. Mullune vastav summa oli 314 miljonit dollarit.

Fordi finantsjuht Lewis Booth ütles, et edu on tulnud tänu turuosa laiendamisele, kõrgematele hindadele ja laovarude täienemisele pärast mullust valitsuse romuprogrammi.

Fordi osakaal USA sõidukiturul tõusis aastataguse 14,7 protsendi pealt septembris 16,7 protsendini. Seega on General Motorsi troonilt kukutamine juba käeulatuses.

Euroopas kujunes Fordi maksueelseks ärikahjumiks 196 miljonit dollarit, mullu oldi 131 miljoni dollariga kasumis. Booth ütles, et Euroopa jõutakse kasumisse tagasi neljandas kvartalis.

Tagasihoidlikke tulemusi Euroopas põhjendas ta sellega, et suuremate – ja tootjale kasumlikemate – autode kasuks otsustatakse veel suhteliselt harva. Samas on lõppenud ka enamik müügisoodustusi.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles