Raigo Neudorf: hirm hinnatõusu ees

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Neudorf
Raigo Neudorf Foto: Toomas Huik/Postimees

Hinnatõusu teemat pole Eestis kunagi nii hoolega kajastatud kui praegu. Selleks on ka mõned mõjuvad põhjused.


Ühest küljest ootab meid järgmise aasta alguses ees üleminek eurole, mis on mõne arvates justkui hüpe tundmatusse. See aga hoiab inimeste meeled ärevil seoses hindade võimaliku tõusmisega. Sest on ju enamik inimesi juhtunud kuulma-nägema «teiste riikide kogemusi», kus euro tõi ka kiirenenud inflatsiooni.

Teisest küljest on inimesed sedavõrd hinnatundlikuks muutnud majanduskriis ja selle kestev mõju. Palgad on vähenenud ja ebakindlus majanduse suhtes on endiselt üsna suur. Samal ajal kerkivad hinnad üsna kiires tempos. See on kohaliku tarbija jaoks midagi uut, sest varem pigistati vähemal või rohkemal määral sarnase hinnatõusu korral silm lihtsalt kinni, kuna palgad kerkisid enam-vähem sama kiiresti.

Rahandusminister Jürgen Ligi püüdis eile leida leevendust kiire hinnatõusu juttudele ning käis välja andmed, mille kohaselt on eurotsoonis hinnasurve olnud väiksem kui näiteks Euroopa Liidus tervikuna. Saab siis näha, kas Eestist saab järgmisel aastal riik, kes seda «valemit» pigem kinnitab või selle hoopis ümber lükkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles