Palo: riik eirab analüüse, mis lähevad valitseva dogmaga vastuollu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine minister Urve Palo.
Endine minister Urve Palo. Foto: Sander Ilvest

Hiljuti ettevõtlusministriks nimetatud Urve Palo (SDE) sõnul on riigisektoris juba aastaid olnud hoiak, et kui tellitud analüüs ei toeta valitsevat dogmat, on selle koht lauasahtlis.

«Minagi sain tõelise ehmatuse osaliseks, kui kaheksa aastat tagasi rahvastikuministri ametisse asusin - kui palju kulutab riik maksumaksja raha uuringutele ja analüüsidele, et siis neist järeldusi mitte teha. Paraku on selline hoiak jätkunud kõik need aastad, kui uuring läheb vastuollu valitseva dogmaga, siis on selle koht lauasahtlis. Erasektoris ei tuleks see kõne allagi!» kirjutas Palo oma Facebooki kontol.

Palo hinnangul on hea näide ühe tõsise analüüsi eiramisest konjuktuuriinstituudi poolt läbi viidud värske uuring majutusteenuse käibemaksumäära tõstmise mõjudest. «Seal toodi selgelt välja, et maksuerisuse kaotamine toob oodatava tulude kasvu asemel kaasa hoopis riigi turismitulude vähenemise, töökohtade kadumise ja varimajanduse süvenemise,» märkis minister.

Peaminister Taavi Rõivase nõunik eelmise valitsuse ajal, nüüd sõltumatu majandusanalüütik Ruta Arumäe kirjutas tänase Postimehe arvamusküljel, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid ning mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi.

Samuti heitis Arumäe ette, et riigisektor on täis dogmasid, mis pole muutunud 2003. aastast, kui ta ise viimati riigisektoris töötas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles