Medvedev määras Rosneftile kuulekama juhi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Hudainatov.
Eduard Hudainatov. Foto: Smirnov Vladimir/COVI

Dmitri Medvedev tõstis Rosnefti uueks tegevjuhiks endise Gazpromi ametniku Eduard Hudainatovi, lõpetades pikaleveninud pinevuse Sergei Bogdan­tšikovi mantlipärija ümber.

Vene president käis Hudainatovi kandidatuuri Rosnefti nõukogule välja laupäeval, eile kuulutaski riigifirma mehe oma uueks juhiks.

Spekulatsioonid Rosnefti alates aastast 1998. juhtinud Bogdantšikovi saatuse ümber keerlesid juba aasta aega. Tema oli firma tüüri juures perioodil, mil see tänu Yukose ülevõtmisele prügikala staatusest Venemaa suurimaks naftafirmaks võrsus.

Samas räägitakse, et Bogdantšikovil oli aeg-ajalt kemplemist mõjuvõimsa asepeaministri Igor Setšiniga, kes istub ühtlasi Rosnefti direktorite nõukogu esimehe toolil

Ühe olukorraga tuttava allika sõnutsi on uus juht karjeristist tööstur ja tehnokraat, kes tõenäoliselt paremini nõukogu esimehe reeglitele allub. «Traditsioon jätkub. Juhikohal on kasulik pidada tehnilise mõtlemisega isikuid, kes firmat juhtides ise juhitavaks jäävad,» ütles allikas.

Firmale lähedalseisvate isikute sõnutsi etendas Hudainatov võtmerolli Rosnefti üüratu Siberi maardla Vankori töö korraldamisel. Nimetatud maardla võeti kasutusele 2009. aasta augustis ja sealt pärineb suurelt jaolt ka ettevõtte tootmiskasv.

«Tema süstis projekti palju energiat ning tagas kõva korra ja distsipliini,» ütles üks allikatest.

Hudainatov liitus Rosneftiga kaks aastat tagasi. Enne seda tegtses ta Gazpromi tütarettevõtte Severneftegazi asepresidendina. Seal vastutas ta suure Lääne-Siberi Južno-Russkoje maardla käivitamise eest, mis võeti kasutusele strateegilise Nord Streami naftajuhtme täimiseks.

25 protsenti Južno-Russkoje maardlast kuulub Saksa firmale Eon.

Uue juhi taust on vallandanud spekulatsioone, nagu piidleks Rosneft suuremat osa Vene gaasiturust, kuna Gazpromi positsioon on halvenevate turutingimuste tõttu nõrgenemas.

Olukorraga tuttavad isikud aga ei usu, et Hudainatovi ametissemääramine tähendaks Rosnefti suuremat panustamist gaasiärisse.

Samas on Rosneft juba pikemat aega taotlenud suuremat osakaalu Vene gaasiäris ning on viimase pooleteise aastaga tunduvalt tõstnud gaasimüüki koduturul. Kasuks on neile tulnud Gazpromi toodangu langus, mis vabastas Rosnefti tarvis torustikku – kuna riikliku gaasimonopoli tulemustele on andnud hoobi kahanev nõudlus Euroopas.

Rosneft ja Gazprom on omavahel rivaalitsenud Yukose tükeldamisest alates. Enne Gazpromi teenis Hudainatov kõrge ametnikuna – presidendi büroo esindajana – Jamali Neenetsi Autonoomses Ringkonnas, mis on Vene energietööstuse süda.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles