Tipp-pankurid said kriisiajal ülearu palka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Citigroup, Bank of America ja veel 15 riigi abiga välja aidatud finantsasutust maksid tippjuhtidele finantskriisi kõrghetkedel 1,6 miljardit dollarit liiast, selgub USA rahandusministeeriumi hüvitiste voliniku raportist.

Barack Obama nimetas Kenneth Feinbergi ametisse möödunud aastal ja tegi talle ülesandeks hoida silm peal nende ettevõtete palgapoliitikal, keda valitsus kõige enam toetas.

Feinberg ütles eile, et maksed olid küll põhimõtteliselt seaduslikud, kuid valitsuse abiprogrammi reegitest lähtuvalt kujutasid nad endast siiski rikkumist.

Kõige rikkalikuma ülemaksmisega paistis silma Citigroup, olukorraga tuttavate isikute sõnutsi tasustati erilise heldusega toormebörsil tegutseva osakonna Phibro staarmaaklereid. Selle äri müüs Citigroup mullu Occidental Petroleumile.

«Õige palgastruktuur on meie jaoks prioriteet,» ütles Citi pressiesindaja. «Me oleme pärast kriisi kõvasti tööd teinud, et viia tasustamine kooskõlla töötulemustega. Me ootame huviga voliniku soovitusi.»

Voliniku «mustas nimekirjas» on ka American Express, American International Group, Boston Private Financial Holdings, Capital One Financial, CIT Group, JPMorgan Chase, M&T Bank, Morgan Stanley, Regions Financial, SunTrust Banks, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, PNC Financial Services Group, US Bancorp ja Wells Fargo.

Feinberg andis mõista, et pangad maksid ülemäärast palka ajavahemikus, mil valitsuse abiprogramm oli juba rakendunud, kuid sellega seonduvad piirangud ei olnud veel jõustunud.

Ülalmainitud pankadest on 11 tänaseks valitsusele abiraha tagasi maksnud. Feinberg möönis, et kuigi tasud tunduvad täna tagasivaates ebaõiglased, ei olnud summad tol ajal «avalike huvidega vastuolus».

Volinik on pöördunud ettevõtete poole palvega võtta vastu uus palgapoliitika, mis tühistaks pangajuhtidele varasemalt antud palgagarantiid.

Ühtlasi on palub ta panku tungivalt, et palgakomisjonidele antaks volitused juhtivtöötajate palgamakseid kriisiaegadel ümber korraldada, kärpida või tühistada.

Juunis määras Valge Maja Feinbergi BP kompensatsioonifondi halduriks, hüvitiste voliniku ameti paneb mees maha augustis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles