Euroopa soovib oma reitinguagentuuri

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka suurima kommertspanga Kreeka rahvuspanga peahoone Ateenas. Reitinguagentuur Moody's langetas eile üheksa Kreeka panga finantstugevuse, hoiuste ning pikaajaliste võlakohustuste reitingut.
Kreeka suurima kommertspanga Kreeka rahvuspanga peahoone Ateenas. Reitinguagentuur Moody's langetas eile üheksa Kreeka panga finantstugevuse, hoiuste ning pikaajaliste võlakohustuste reitingut. Foto: SCANPIX

Majanduskriisis vaevlevate riikide reitingute langetamine on Euroopa võimukoridore pannud mõtlema oma sõltumatu reitinguagentuuri loomise peale.

Euroopa Komisjoni ametnikud toovad põhjuseks väite, et reitinguagentuurid ei süvene riikide olukorda ega suuda olla objektiivsed.



Ühe kõrge ametniku sõnutsi seati olemasolevate agentuuride korraliku töö tegemise võime kahtluse alla, kui nad langetasid kevadel ilma fundamentaalse vajaduseta Hispaania reitingut.

Riikide reitingu langetamistest nördimine on mõistetav, sest agentuuri hinnangu alusel annavad investorid riikidele raha ning reitingu langetamine tähendab laenuraha kallinemist.

Reitinguagentuuride finantseerimisskeem ei sisenda Euroopa Komisjonis usaldust. Lisaks taunitakse agentuuri valmidust koostöös klientidega erinevaid tooteid välja töötada.
Vandenõuteooriate armastajad usuvad lausa, et ameerikalikud turuliidrid ei soosi Euroopat ning annavad siin kehvamaid hinnanguid, et rahavooge Ameerika mandrile suunata.

Arvamusi Euroopa agentuuri loomise mõttekuse osas on erinevaid. Nii kaheldakse, kas Vanas Maailmas suudetakse luua olemasolevast parem süsteem, lisaks tõstetakse üles ka rahastamise küsimused. Siiski peetakse vähemalt Euroopa koridorides agentuuri loomist reaalseks. «Tõenäosus selle loomiseks on suurem kui mitte loomiseks,» tõdes üks analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles