Interpol nabis Aasias kinni tuhandeid «jalkamängureid»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall
Jalgpall Foto: SCANPIX

Hiinas, Malaisias, Singapuris ja Tais arreteeriti üle 5000 hasartmängija, kes ebaseaduslikult jalgpalli MMi tulemuste peale kihla vedasid.

Sellise saavutuseni viis terve turniiri vältel toimunud mastaapne Interpoli haarang, mille käigus kohalikud politseiüksused enam kui 800 mängupõrgut läbi kammisid. Eeldatavasti on seadusevastaseid tehinguid sooritatud 155 miljoni dollari väärtuses, reidide käigus konfiskeeriti 10 miljonit dollarit sularaha.

Nimetatud neljas riigis on kriminaalse allmaailmaga lähedaselt seotud jalgpalli-kihlveod keelatud. Interpoli politseiteenistuse tegevdirektor Jean-Michel Louboutin ütles: «Lisaks sidemetele organiseeritud kuritegelike rühmitustega on ebaseaduslik jalgpallikihlvedude äri seotud ka korruptsiooni, rahapesu ja prostitutsiooniga. Nii et meie operatsioon mõjutas märkimisväärselt ka neid valdkondi.»

Hiina ja Kagu-Aasia kihlveokontoreid süüdistatakse regulaarselt katsetes kõikjal maailmas mängude tulemusi rihtida – isegi sellistel prestiižikatel turniiridel, nagu seda on MM.
Interpol rõhutas küll, et käesoleva operatsiooni fookuses olid ebaseaduslikud kihlveod, kuid lubas arreteerimiste valguses uurida ka seda, kas miski osutab mängutulemuste kunstlikule korraldamisele.

«Kui me midagi leiame, siis me seda ka uurime,» lubas Interpol.

Interpol sõlmis MMi künnisel FIFAga koostöölepingu, mille tulemusel sündis rahvusvaheline ebaseadusliku kihlveoäri vastu võitemise löögirühm. Interpoli juht Ronald Noble ütles sellega seoses: «Me teame, et ebaseaduslikud kihlveod on sageli organiseeritud kuritegelike rühmituste kontrolli all, kes soovivad ära osta nii mängijaid kui ametnikke.»

«Operatsioon MM» oli Interpoli suurim sedalaadi ettevõtmine viimase kolme aasta jooksul. Aastal 2008 võeti koostöös kohalike politseinikega samuti ette reidid Aasia mängupõrgutesse – tookord jalgpalli EMi kontekstis.

Kokku on nimetatud operatsioonidega arreteeritud ligi 7000 inimest, konfiskeeritud ligikaudu 26 miljonit dollarit sularaha ning pandud kinni hulgaliselt mängupõrguid, mille ebaseaduslik kihlveokäive on kokku üle 2 miljardi dollari.

Juba ainuüksi Tai pealinnas Bangkokis pisteti Lõuna-Aafrika MMi ajal pokri enam kui 1700 mängurit ja 28 vahendajat, ütleb politseikolonel Thirapong Wongsamarn. Seega ületati 2006. aasta MMi «saak» lausa kahekordselt. Kihlveosedeleid saadi kätte 100 000 dollari väärtuses.
Hong Kongi politsei ütles möödunud nädalal, et nad on nii seal kui mandril arreteerinud 93 inimest ja saanud enda valdusse 1,1 miljardi dollari väärtuses kihlveosedeleid.

Politsei edusammudele vaatamata on see aga tõenäoliselt vaid jäämäe tipp.

Hiina loteriiuuringute keskuse hinnangul lasevad sealsed õnnemängurid välismaiste kihlveovõrgustike kaudu aastas käiku enam kui 87 miljardit dollarit.

Malaisia ebaseadusliku kihlveotööstuse aastane käive pidavat olema 6 miljardit dollarit. Tais 2003. aastal teostatud uuring aga näitas, et aastas voolas seadusevastasest hasartmänguärist läbi 500-800 miljardit baati – mis on 10-15 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles