GE boss ründas Hiinat ja Obamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeffrey Immelt.
Jeffrey Immelt. Foto: SCANPIX.

General Electricu tegevjuht Jeffrey Immelt süüdistas Hiina valitsust vaenulikkuses välismaiste ettevõtete vastu, president Obamat aga ülereageerimises finantskriisile.


Maailma suurima tööstusettevõtte juht hoiatas, et on asunud otsima paremaid väljavaateid teistes maavarade poolest rikastes riikides, kes soovivad vältida «koloniseerimist» Hiina investorite poolt.

«Ma olen Hiina pärast tõsiselt mures,» ütles Immelt Roomas Itaalia tippettevõtjatele esinedes.

Ta süüdistas Hiina valitsust üha suuremas protektsionismis ning arutles: «Ma kahtlen, kas nad tegelikult kellelegi meist edu soovivad. Ma ei usu, et neid huvitaks meie hea käekäik.»

Karme sõnu oli Immeltil öelda ka USA presidendi Barack Obama aadressil. Ta kurtis, et meeleolu Ühendriikides on kohutav ning väljendas muret, et kriisijärgne regulatsioonidega ülepingutamine võib kustutada USA majanduse niigi loiu taastumise.

Immelt ütles, et ettevõtlusele ei meeldi Obama, Obamale aga ei meeldi ettevõtlus. Ta kiitis Saksa kantslerit Angela Merkelit selle eest, kuidas viimane Saksa tööstuse kaitseks välja on astunud.

«Ameerikas valitseb löödud ja tujutu meeleolu,» ütles Immelt. «Meist on saanud üks vilets eksportija. Meil tuleb tööstus uuesti täisvõimsusel käima lükata, kuid seda on võimatu teha, kui valitsuse ja ettevõtjate vahel puudub igasugune kooskõla.»

Immelt meenutas kohtumist Euroopa Keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet’ga ja ütles, et erinevalt USA keskpanga juhist Ben Bernankest «muretseb see mees iga päev inflatsiooni pärast, Bernanke näib aga olevat valmis vajaduse korral intressimäärad kasvõi igavesti nulli peal hoidma».

Immelt tunnistas, et Hiina turg lisas 5,3 miljardit dollarit GE mullusele käibele, kuid toonitas, et sealne ärikliima on muutunud ülimalt vaenulikuks. «Nii raske pole seal olnud juba 25 aastat,» ütles ta.

«Hiina ja India on GE jaoks jätkuvalt olulised, kuid ma mõtlen rohkem selle peale, mis saab edasi,» ütles Immelt.

Ta ütles, et tunneb suurt huvi Lähis-Ida, Aafrika, Ladina-Ameerika ja Indoneesia vastu. «Need regioonid ei soovi saada Hiina poolt koloniseeritud. Nad tahavad iseseisvalt areneda,» ütles ta.  

Hiina ärikliima ja karmide regulatsioonide pärast väljendab muret üha suurem hulk välismaiste ettevõtete juhte. GE teatas hiljem pressiteate vahendusel, et Immelti kommentaare oli kasutatud väljaspool konteksti.

Ühtlasi väideti, et tema sõnu ei olnud edastatud korrektselt. «Immelt ütles neid asju eraviisilisel lõunasöögil ning kõneles üldiselt valitsuste ja ettevõtluse suhete teemadel. Ta ei keskendunud üksnes president Obamale. Immelt peatus ka Hiina turu atraktiivsusel ja tähtsusel GE jaoks,» seisis pressiteates.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles