Täna Postimehes: Valio ehitas Võrru Itaalia juustulao

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi parmesanilaadset kõva juustu on Võru juustutehases toodetud juba 12 aastat, siis viimase paari kuu jooksul on esimest korda osa Forte brändi all müüdavast juustust saanud valmida algusest lõpuni Eestis. Seni veeti juust küpsema Itaaliasse Parma linna juustukeldrisse, kuid nüüdseks on müügimahud ka siin piirkonnas muutunud piisavalt suureks, et mõistlikum on osa juustust lõpuni siin väärindada.

Parmesanilaadse juustu tootmine sai Võrus teoks tänu Saviola itaallastest tehaseomanikele, kes sisenesid Eesti turule 1998. aastal, ostsid Võru juustutehase 2001. ja müüsid 2003. aastal. Kuid nende paari aasta jooksul muretsesid nad Itaaliast sisseseade ja panid püsti autentse itaalia juustutootmise. Alates 2004. aastast kuulub Võru juustutehas Valiole. Kuna tegemist on pika traditsiooni ja väga kindla tootmismehhanismiga, siis Valio ekspordidirektor Elar Olliku sõnul ilma itaallasteta poleks seda siin toota suudetud.

«See ei ole kindlasti selline juust, et ostan mingid seadmed, hakkan homme tootma ja aasta pärast müün. Esiteks
aasta pärast on sul tõenäoliselt kõigepealt laotäis jama, mida ei saa kvaliteetjuustu pähe müüa. See nõuab väga palju aega ja vaeva, see on selline tundlik juust,» kirjeldas Ollik.

Pikemalt loe laupäevasest Postimehest või Postimees plussist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles