Piimatootja Tere pääses kartellisüüdistusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda avaldas kahetsust, et uurimine kestis nii pikalt, sest see põhjustas kannatusi Tere töötajatele. Pildil Tere piimatööstuse omanik firma tootmistsehhis.
Oliver Kruuda avaldas kahetsust, et uurimine kestis nii pikalt, sest see põhjustas kannatusi Tere töötajatele. Pildil Tere piimatööstuse omanik firma tootmistsehhis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Prokuratuur tõestas, et Tere tegi ettepaneku piima hinda tõsta. Samas pole tõendeid, mis näitaksid kartellileppe kavatsust. Juhtum sai lõpu möödunud nädalal, kui riigiprokuratuur saatis asjaosalistele määruse, mille järgi menetlus lõpetatakse ning kohtuasja ei algatata.

Konkurentsiameti uurijad puistasid 2010. aasta oktoobris piimatööstusettevõtte Tere ja kaubandusketi Selver AS kontoreid – riigiprokuratuur kahtlustas neid kartellikokkuleppes.

Uurimise käigus kuulati üle nii ettevõtete juhte kui ka reatöötajaid. Pole teada, millist ressurssi nõudis juhtum prokuratuurilt või ühelt kahtlustatud ettevõtetest, ASilt Selver, kuid Oliver Kruudale kuuluv Tere kulutas pelgalt juristidele üle 50 000 euro.

Veel kaks aastat tagasi võrdles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots piimakartelli-süüdistust maadevahetuse kaasuse mõõtmetega. Praegu hoidub amet teemat kommenteerimast, põhjendades keeldumist sellega, et uurimist juhtis prokuratuur.

2010. aasta septembri lõpus pöördusid Prisma Peremarket ASi esindajad konkurentsiameti poole, sest nende sõnul survestasid Selver ja Tere Prismat piima hinda tõstma. Prisma tegevjuht Janne Lihavainen rääkis, et Tere ähvardas Prismat tarnete lõpetamisega – kui hinda ei tõsta, siis piima ei saa.

Hüppeline hinnatõus

Selveris kerkiski piima hind toona hüppeliselt. Pooleeurosest piimast sai järsku 63-sendine piim. Võrdluseks, praegu – pea neli aastat hiljem – maksab liitrine kilepiim Selveris 59 senti. Seejuures on piima kokkuostuhinnad vahepealse ajaga tõusnud. Hüppeline hinnatõus ning Prisma väited muutsidki prokuratuuri valvsaks.

Algatati kriminaalmenetlus, millega tegeles kümme inimest. Uurimise eest vastutas riigiprokurör Laura Feldmanis. Prokuratuur tugines kriminaalseadustiku paragrahvile 400: selle järgi ei tohi ettevõtted piirata teiste isikute või firmade ligipääsu kaubaturule ega kahjustada konkurentsi. Prisma väitel Tere aga seda just tegi, ähvardades lõpetada piima tarnimise, kui hindu ei tõsteta.

Juhtum sai lõpu möödunud nädalal, kui riigiprokuratuur saatis asjaosalistele määruse, mille järgi menetlus lõpetatakse ning kohtuasja ei algatata.

Juhtum pole siiski nõnda mustvalge. Prokuratuuri sõnul oli menetlus vajalik ning Prisma tegevjuhi Lihavaineni väide leidis kinnitust – Tere ähvardaski piimatoodete tarnimise lõpetamisega, kui hinnatõusuettepanekut vastu ei võeta. Kartellikokkulepe siiski kinnitust ei leidnud.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles