Lõhmuse hinnangul kasutatakse Eestis maksuraha ebaefektiivselt

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Lõhmus
Rain Lõhmus Foto: Andres Teiss

LHV üks asutajatest Rain Lõhmus ütles intervjuus Postimehele, et tema arvates peaks vaatama, kuidas Eestis üldse maksuraha kasutatakse.

Mida teie arvates Eesti maksupoliitikas muutma peaks?

Mulle tundub, et see probleem on suurem kui see, mis makse ära kaotada. Mina olen siin opositsionäär ja minu arvates peaks vaatama, kuidas maksuraha üldse kasutatakse.

Hakkame kaugemalt pihta: maailm on muutunud, ja minu arvates on Eesti inimesed liiga riigikesksed, kaasa arvatud need mõtlejad, keda tsiteeritakse. Mina arvan, et küsimus on, milliseid maailma probleeme millisel tasemel lahendada tuleb.

Meil on harjumus, et riik on see, kes peaks suured probleemid ära lahendama. Mina nii ei arva. Enamiku probleeme saab ära lahendada märksa madalamal. Kas kohaliku omavalitsuse tasandil või isegi perekonna tasemel. Samas on väga palju suuri probleeme, mida riik ka ei lahenda – näiteks julgeolek või kliimaküsimused.

Väga paljudes kohtades läheb väga palju raha riigi kätte, kes tegelikult mingeid probleeme ei lahenda, aga inimesed istuvad ministeeriumides, mõtlevad endale tegevusi välja, ja raiskame sellega raha.

Šveitsis läheb näiteks keskvalitsusele väga vähe raha. See raha, mis kogutakse maksudena, jagatakse ja kulutatakse muudel tasanditel. Mulle tundub, et see on palju efektiivsem. Ettevõtlusest on teada, et ei ole efektiivne, kui firma igat probleemi lahendab juhatus või juhataja – need tuleb ära lahendada võimalikult madalal tasemel.

Alles pärast seda on küsimus, kuidas see raha kokku korjata. See ei tohiks ka eesmärk olla, kuidas olla võimalikult atraktiivsed mingile välismaalasele, mis tähendab, et peaksime looma talle kuidagi soodustingimused. See kõik tuleb millegi arvelt.

Jah, ma olen nõus, et Eesti ei tohiks olla ärivaenulik või kuidagi bürokraatlik, aga minu jaoks ei ole see ettevõtte tulumaksuvabastus ka mingisugune argument, sest lõpuks tahavad ettevõtted ikkagi raha ka ettevõttest välja maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles