Spekulandid said kohvišoki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Farmer Indoneesias Robusta kohviubade saaki koristamas.
Farmer Indoneesias Robusta kohviubade saaki koristamas. Foto: SCANPIX

Põllumajandussaadustega spekuleerijad kaotasid möödunud nädalal mitmeid miljoneid dollareid, kui Robusta kohviubade hinnad vaid kolme päevaga ligi viiendiku üles hüppasid.

Robusta oad kujutavad endast reeglina toormeturu unisevõitu nurgakest, millest huvituvad peamiselt lahustuva kohvi tootjad ja sellised hulgiettevõtted nagu näiteks prantslaste Louis Dreyfus.

Viimasel ajal on sellest aga kujunenud riskifondide mängumaa.

Fondid teenisid kaks aastat hinnalangusele panustades head raha, kuid nüüd on üks suur hulgifirma nad turult välja tõrjunud.

Maaklerite sõnutsi on «tundmatu suurettevõte» sõlminud muljetavaldava koguse futuurilepinguid ning näib kavatsevat oad juulikuus – kui leping lõpeb – ka füüsiliselt üle võtta.

Kuna spekulantidel ei ole lihtne kohviubadele ligi pääseda, ei suutnud nad omaenda müüdud lepinguid täita ning pidid pessimistlikud panused tagasi ostma – mis aga põhjustas ootamatu ja plahvatusliku hinnatõusu.

Londoni NYSE Liffe juuni tarnelepingu hind läks kolme päevaga üles tervelt 18,7 protsenti ja lõi reedeks 1579 dollariga tonnist 14 kuu rekordi.

Samal ajal pöördusid kiirtehingu lepingud esmakordselt üle mitme kuu tähtpäeva- ehk forvardlepingutest soodsamaks, ning niiviisi kujunesid spekulantide kaotused veelgi suuremaks.

Seepeale läks pööraseks ka Araabika kohvi turg New Yorgis. Reedel käis käest kätte rohkem lepinguid, kui seda alates turu asutamisest aastal 1882 iial ette on tulnud.

Ühekuine NYSE Liffetarneleping läks veel märtsis kaubaks 1190 dollariga. 2009. aasta septembrikuised hinnad kõikusid 1365 ja 1510 dollari vahemikus.

Möödunud nädalane kohvipalavik tekkis seetõttu, et Londoni lepinguks vajalikud laovarud kahanesid septembriga võrreldes 40 protsendi võrra 230 000 tonni peale. «Kui varud on napid, siis on turul peremehetseda suhteliselt lihtne,» märkis üks vanemmaakler.

Maaklerite sõnutsi said fondid turuolukorrast valesti aru. Nad selgitasid, et praeguste hindade juures olnuks mõistlik osta ja hoida futuure Londonis ning seejärel füüsilisi tarneid taga ajama asuda – selle asemel, et osta kallima hinnaga päritolumaadest, näiteks Vietnamist.

Maaklerid ütlesid, et fondide kiinijooksu tõttu tõusevad Robista hinnad Londonis sel nädalal ilmselt edasi.

Londoni Rabobanki analüütikDoug Whitehead ütles: «Maaklerid on igatahes ostukorraldused kätte saanud ja ega siin piiri pole, kuhu need hinnad veel tõusta võivad.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles