Kreeka otsib investeeringuid Liibüast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister George Papandreou mais Liibanonis Beirutis Araabia Majandusfoorumil esinemas.
Kreeka peaminister George Papandreou mais Liibanonis Beirutis Araabia Majandusfoorumil esinemas. Foto: SCANPIX

George Papandreou sõidab täna Liibüasse, et arutada Muammer Gaddafiga investeeringute võimalusi Kreekasse.

Ametnike sõnutsi arutab Kreeka peaminister Liibüa liidriga sealse riigifondi ja riiklike energiaettevõtete võimalikke investeeringuid.

Papandreou loodab taaselustada perekonnasõprust kolonel Gaddafiga, mis puhkes õitsele ajal, mil ta isa Andreas 1980. aastatel Kreekas peaministriametit pidas.

«Tegemist on eelläbirääkimistega, ühelegi dokumendile selle reisi ajal alla ei kirjutata... Aga me avame uksed edasiseks,» ütles üks Kreeka ametiisik.

Kreeka delegatsioon on veendunud, et neid ootab Tripolis soe vastuvõtt. Küllakutse esitas neile maikuus Ateenat külastanud Liibüa peaminister Ali Baghdadi Ali al-Mahmudi.

Mahmudi ütles, et Liibüa kavatseb kulutada tervelt 200 miljardit eurot, et «teha oma arengus tohutu hüpe edasi... ning meie suhetes Kreekaga tuleb samuti tohutu hüpe edasi».

Papandreou pingutab selle nimel, et meelitada riiki investeeringuid Pärsia lahe riikidest ja teistest nafta- ja gaasitootmise piirkondadest. Läbirääkimised on käimas energia- ja laevaehitusprojektide üle Katari ja Abu Dhabiga.

Tugev panus investeeringutele tehti pärast seda, kui katsed Pärsia lahe ja teiste maade riigifonde suurtes kogustes Kreeka riigivõlga üles ostma meelitada läbi kukkusid. Kreeka riigi- ja erainvesteeringud kahanevad tänavu oluliselt, kuna eurotsooni partnerite ja Rahvusvahelise Valuutafondi 110 miljardi euro suuruse abipaketi tingimused eeldavad karmi ja jäika eelarvepoliitikat.

Tänavu tõmbub Kreeka majandus kokku ligikaudu 4 protsendi, tuleval aastal aga lisaks sellele veel 1,5-2 protsendi võrra.

Kreeka riigiametniku sõnul käib Papandreou välja mitmeid energiaprojekte, mis on muuhulgas seotud päikeseenergia ja maagaasiga ja peaksid käivituma veel käesoleval aastal.

Jutuks tulevad ka ühised ettevõtmised turismi vallas – mida Liibüa ka omalt poolt arendada soovib – ning toiduainetööstuse projektid, sealhulgas kalakasvatus.

Eile teatasid Kreeka riikliku telekomi OTE tütarfirma OTEGlobe ja Liibüa telekom ühisprojektist paigaldada Derna ja Kreeta saare vahele merepõhja kiudoptiline kaabel.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles