Statoili õigusnõunik: töövaidlusi on juurde tulnud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili jaam.
Statoili jaam. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki Statoili õigusnõunik Nele Laidvee ütles, et töötajad on uue töölepingu seaduse üldiselt omaks võtnud, on töövaidlusi siiski juurde tulnud.


Juristi sõnul võib vaidluse sisuks olla, kas rikkumine oli ikka mõjuv põhjus karistamiseks ja mis on see mõistlik aeg, mille jooksul karistus peab teole järgnema.

Kui vana seadus võimaldas kohtu otsusega tööle ennistamist, siis uus seadus seda Laidvee sõnul ette ei näe. «See ei tähenda muidugi, et ei võiks töötajaga ära leppida ja ta tööle ennistada, kui selleks on võimalused olemas, kuid tööandjat ei saa selleks kohustada,» selgitas ta. Sellisel juhul makstaks töötajale hüvitist.

Uus töölepinguseadus on andnud palju vabadusi. Et neid ei kuritarvitataks, peab poolte vahel olema sujuv koostöö ja töösuhe põhinema vastastikusel tahtel. Kui seda koostööd pole, soovitas Laidvee töösuhte poolte kokkuleppel lõpetada. Mõjuva põhjuse olemasoleval võib töölepingu lõpetada ka tööandja algatusel.

Ka töövõtja peab oma vabaduste kasutamisel arvestama tööandja huvide ja töökorraldusega. Näiteks on nüüd õppuritel võimalik saada aasta vältel 20 päeva õppepuhkust. «Kui aga tahetakse võtta üksikuid päevi näiteks reedeti ilusa ilmaga või jaanipäeva paiku, siis võib see hakata tööd häirima,» rääkis jurist. Seda aitaks tema sõnul vältida piisavalt pikk etteteatamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles