Hinnavaatlus: toidukaupade hinnad on tänavu ühtlustunud

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Postimehe tellitud ja konjunktuuriinstituudi korraldatud hinnavaatlusest selgus, et kõige odavamad toidukaubad on endiselt Säästumarketis, kuid varasemaga võrreldes on hinnatase märgatavalt ühtlustunud.

Lisaks sellele, et Prisma ja Maxima hinnatase on vaadeldavate toodete osas Säästumarketi omaga peaaegu võrdne, on vähenenud ka viimase hinnaerinevus kõige kallima kaupluse, Selveriga võrreldes.

Kui aasta tagasi tuli Selveris vaadeldud ostukorvi eest välja käia 12 protsenti ja pool aastat tagasi 14 protsenti rohkem kui Säästumarketis, siis seekord oli vahe 9,1 protsenti. Säästumarketis maksid vaadeldavad kaubad kokku 374,10 krooni ja Selveris 408,11 krooni.

Samas pole novembris tehtud hinnavaatlusega võrreldes enam kõik tooted samad – nimekirja 23 tootest ühtib eelmise nimekirjaga 16 toodet.

Konjunktuuriinstituudi sektorijuhataja Pille Liivaaugu sõnul on muudatuse tinginud asjaolu, et kauplused jälgivad just võrdlusesse minevate toodete hindu pingsalt. Peale selle võib tema sõnul kauplustes täheldada mitmes kaubagrupis sortimendi kitsenemist, mistõttu sama toodet kõigist kettidest on raske leida.

Siiski oli Säästumarketis kõige enam tooteid, mis olid praeguses uuringus vaadeldud kaupadest odavaimad. Samas on seal ka kõige piiratum sortiment. Kalleimaid tooteid oli enim Selveris – nendeks oli broiler, Rakvere lastevorst, piim, või, Merevaigu juust, kartul, salat, banaan ja Maiuspala kommikarp.

Säästumarketis, Rimis ja Prismas oli odavaim broiler Talleggi toode, Selveris ja Maximas Leedu Rannamõisa kaubamärgi jahutatud broiler. Kõigis uuringus osalenud kauplustes odavnes viimase poolaastaga suhkur, kallinesid aga kanamunad, piim, kartul, porgand, mugulsibul ja banaan.

Üksikute kaupade hinnavahed eri kauplustes võivad olla üsna suured. Näiteks Rimis müüdi kampaaniahinnaga suhkrut 40 protsenti kallimalt kui Säästumarketis ja Prismas. Prismas aga olid mitmed tooted kallimad kui mujal – näiteks Tere rosinatega kohupiimatoru oli seal 21 protsenti kallim kui Säästumarketis ja Maximas.

Viimasel ajal on kallinenud kohv: Pauligi Presidendi poolekilose kohvipaki puhul oli hinnavahe eri kauplustes 23 protsenti. Kogu tavapärase ostukorvi võrdlemisel on kaupluste erinevused siiski märksa väiksemad. Paljud põhitoidukaubad – kilepiim, või, lahtine kartul, Kirde sai ja Tallinna peenleib – on eri kauplustes müügil ühesuguse hinnaga.

Oma hinnataset on viimase poole aasta jooksul vaadeldud toodete puhul teistest enam alandanud Selver ja Prisma. Kui 2009. aasta novembris oli vaadeldud kaupadest koosnev ostukorv Maximas odavam kui Prismas, siis seekord oli vastupidi.

«Mida enam kaupluste hinnatase ühtlustub, seda suuremat rolli hakkab tarbijate ostuvalikute tegemisel mängima rikkalik ja tarbijale meeldiv sortiment, kaupluse sobilik asukoht, parkimisvõimalused ja muud tegurid,» märkis Liivaauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles