USA börse ähvardab parim aasta alates 1997ndast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad New Yorgi börsil 31. oktoobril.
Kauplejad New Yorgi börsil 31. oktoobril. Foto: SCANPIX

USA aktsiaturgude indeks S&P 500 tõus üha kiireneb ning aasta lõpuks võib see teha suurima tõusu alates 1997. aastast, kirjutab Bloomberg.

Juhul kui novembris ja detsembris kerkib S&P indeks kuus protsenti, tõuseks see ajaloo kõrgeimale tasemele 1862,79 punktini ning oleks umbes 20 protsenti kõrgem kui 2007. aasta rekord 1567,65 punkti.

Kui aktsiate hinnad on eelneva 10 kuu jooksul kerkinud, kipuvad investorid selle asemel, et müüa ning endale kasumid lukku lüüa, aktsiaid hoopis juurde ostma. Alates 2009. aastast on novembris ja detsembris kerkinud aktsiate hinnad kõikidel aastatel.

S&P 500 indeks on kerkinud juba neli järjestikust nädalat. Aasta algusest on see kerkinud juba 23 protsenti. Aasta algusega võrreldes on kerkinud 447 aktsiat, mis on suurim arv alates vähemalt 1990. aastast.

Sellest aastast enam kerkis S&P 500 indeks kümne esimese kuuga 1997. aastal, mil aktsiate hinnatõusu toitis tehnoloogiabuum. Tol aastal kerkis indeks novembris ja detsembris 6,1 protsenti ning aastaseks tõusuks sai 31 protsenti.

«Inimesed, kes pole turul, tunnevad, et nad jäävad tõusust ilma ning seepärast soovivad teistega ühineda,» põhjendas aastalõputõusu San Franciscos asuva varahaldusfirma Charles Schwab Investment Management Omar Aguilar.

Maailma suurima varahaldusettevõtte BlackRock tegevjuht ütles eelmisel nädalal, et Föderaalreservi poliitika kujundab mullilaadset turgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles