Coca-Cola võttis lonksu smuutit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola reklaami ülespanek Shanghais Hiinas.
Coca-Cola reklaami ülespanek Shanghais Hiinas. Foto: Caro / Scanpix

Coca-Cola omandas 58-protsendilise enamusosaluse Briti tervisejookide firmas Innocent Smoothies.

Ostusummat osapooled avaldama ei soostunud, kuid ühe lähedalseisva allika sõnutsi jäi tehing 65 miljoni naelsterlingi piirimaile. Seega oleks smuuti-meistri koguväärtus ligikaudu 160 miljonit naela.

Kui tervisejoogifirma ja karastusjoogihiiglane mullu esimest korda suhtlema hakkasid, tundus see paar paljudele kentsakas. Esialgne 18-protsendiline osalus osutus aga mõlema sõnul edukaks ning Innocent ei välista isegi kogu äri Coca-Colale müümist. Tulevikus.

Asutajad säilitaksid kontrolli firma tegevjuhtimise üle ning jätkaksid täisajaga tööd ettevõtte ridades.

«See on sama tunne, nagu sul oleks vanem vend. Meil tuleb ikka koolis käia ja seal tuleb nahistamist, aga hea on teada, et vend on lähedal,» ütles Innocenti kaasasutaja Richard Reed.

«Me sisenesime hiljuti Rootsi turule, kus meil endal piisav müügijõud puudub. Ning nad on meid esimesel aastal toetanud,» ütles ta. «Samuti abistavad nad meid paremate reklaamihindade väljakauplemisel ja keskkonnamõju hindamisel, lisaks veel apelsinimahla hankimisel.»

Coca-Cola Põhja-Euroopa juht James Quincey kinnitas, et koostöö sujub ladusalt ning asutajad jäävad tüüri juurde edasi. «Me anname oma parima, et Innocenti tooted üha enamatele eurooplastele kättesaadavaks teha.»

Coca-Cola ostis välja esialgse investori, Ameerika ettevõtja Maurice Pinto ja tema sõbra Jules Hydlemani, kes vastloodud «tervisefirmasse» esimesed 250 000 naela külvasid. Tol ajal läks asi käima üsna armsasti. Kolm ülikoolikaaslast saatsid lihtsalt laiali e-maili küsimusega: «Kas keegi tunneb mõnda rikast inimest?» Ning keegi mainis seepeale härra Pintot.

Asutajad on Coca-Colale müünud ka napilt alla poole omaenda osalusest.

2009. aastal oli Innocenti läbimüük kokku 113 miljonit naela, kuid samal ajal kogunes neile 2 miljonit naela kahjumit, kuna ette võeti uued Euroopa-investeeringud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles