Raul Eamets: kriisi maksavad kinni tänased töötegijad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Eamets.
Raul Eamets. Foto: Peeter Langovits

Ametiühingute keskliidu tänasel juubelikonverentsil ütles professor Raul Eamets, et Eesti valitsuse kriisist väljumiseks tehtud sammud seavad suurima koormuse tööinimesele.


Professor Eametsa sõnul on Balti riikide valitsused tegutsenud vanadest Euroopa riikidest väga erinevalt: «Euroopas tõsteti üldjuhul valitsuse kulutusi ja


investeeringuid, suurendati elanike sotsiaalset kaitset ning vähendati otseseid makse võlakoormuse tõusu arvel.

Eestis on aga mindud riigieelarve ja avaliku
sektori palkade kärpimise teed, investeeringud on peatatud ning märkimisväärselt on tõusnud kaudsete maksude osakaal - ettevõtted ja eraisikud peavad toimetulekuks oma kulutusi oluliselt piirama.»

Ta lisas, et kui Euroopas maksavad kriisi hinda riigivõla kaudu tulevased põlved, siis Eestis on kriisiga toimetulek seatud tänaste töötajate õlgadele. «Seda, kumb käitumisviis on pikas perspektiivis õigem, näitab aeg,» tõdes ta, lisades, et kui nende sammude tulemusena võetakse euro kasutusele 2011. aastal, siis võib neid õigustatuks pidada.

Eametsa sõnul on kriisi hinnaks suur tööpuudus, mis tekkis ennekõike vähetootlike töökohtade likvideerimisega. Kui majanduse elavnemise tingimustes tekivad need kohad uuesti ja tööpuudus selle arvelt väheneb, on see märk sellest, et majanduse
ümberstruktureerimine ei ole olnud edukas ja oleme tulevikus uute kriiside ees sama kaitsetud kui varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles