Veskimägi: avatud elektriturg tähendab müüjate paljusust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Peeter Langovits

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi hinnangul on elektrituru avamine vajalik, selleks et Eesti ja Baltikum muutuks üheks osaks tuleviku Euroopa ühtsest elektrivõrgust ja elektriturust ning see tähendab ka müüjate paljusust. 


Ilma avatud turuta ei teki Veskimägi sõnul ei Estlink2, NordBalti ega kolmandat Eesti-Läti ühendust, rääkimata pikemast eesmärgist liita Baltikum UCTE-ga.

«See on põhimõttelist tähendust omav muutus ja palju laiema mõjuga kui lihtsalt elektrimajanduse põhimõtete muutus. Nii nagu euroalaga liitumine on julgeolekupoliitika küsimus, on ka selle sammu läbi liikumine ELi ühtse elektrisüsteemi poole julgeolekupoliitiliselt tähtis,» selgitas Veskimägi.

Avatud elektriturg tähendab tema sõnul palju tootjaid-müüjaid, mis annab tarbijale valiku. Valida on nelja täna Eestis tegutseva bilansihalduri vahel, samuti
on alates aprillist võimalus määratud elektritarnet osta ka elektribörsilt.

Eesti Energia 95 protsendi suurune turuosa, nagu see on täna reguleeritud turu puhul, ei saagi olla toimival konkurentsiturul realistlik, lausus Veskimägi. «Seega ei ole midagi imelikku, et aprillist vahetas avatud tarnijat 34 suurtarbijat. Tegutseme selle nimel, et
transparentne elektriturg käivituks lisaks Eestile 1.jaanuarist 2011 ka ätis ja Leedus.»

2014. aastast alates peale Estlink2 kaabli valmimist peaks olema ka Põhjamaade tarnijatel võimalik piiranguteta varustada oma Baltikumi tarbijaid ja Baltikumi tarnijatel omakorda Põhjamaade tarbijaid. Turud eaksid seega integreeruma.

«Lisaks tuleb Estlink1 kaablist 250-260MW kohe elektrituru käsutusse, mis seob meie turu avatud osa juba täna tugevalt Põhjamaade elektrituruga,» nentis Veskimägi.

Ta lisas, et ligi kümnendik vabatarbijatest on juba vahetanud avatud tarnijat. Avatud tarnijat vahetab ka Elering, mis sõlmis sellealase lepingu parima pakkumise teinud tarnijaga Nordic Power Management. Elektrit hakkab Elering ostma otse elektribörsilt.

Latvenergo Kaubandus on Veskimäe hinnangul tegutsenud uute klientide leidmisel tõepoolest tulemuslikult. Tänaseks on nende portfellis olevate tootjate aastane tootmismaht ligi 500 GWh ja tarbimine kokku 300 GWh. Latvenergo Kaubandus on alates aprillist avatud tarnija ka Estlink 1 kaablile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles