Teder: Tallinnas on vee hind põhjendamatult kõrge

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Raigo Pajula.

Õiguskantsler Indrek Teder ütles täna ASi Tallinna Vesi hinnapoliitikat kommenteerides, et tarbijad on maksnud praeguse hinnakirja järgi sisuliselt kaks korda kõrgemat hinda kui see mõistlik oleks.


Tederi sõnul peab turgu valitseva ettevõtte poolt pakutav hind vastavalt seadusele olema kulupõhine. Ettevõtte tulukus peab aga olema mõistlik, mitte selline, nagu turgu valitsev ettevõte tahab.



Tederi kinnitusel pole Tallinna linnavalitsus ASi Tallinna Vesi kulude poolt üldse kontrollinud ning ka ettevõtte tulude pool pole mõistlik.



Teder pidas ebamõistlikuks, et veefirma tulude pool on üle kahe korra suurem sellest kui see peaks olema.



«Praegusel juhul on hind üle kahe korra suurem. Väga raske on põhistada, et selline kasum on mõistlik, sest vabaturul sellist kasumit kunagi ei teki,» lisas Teder.



Tema sõnul jääb vabaturul tegutsevate ettevõtete investeeringute tootlikkus enamasti 7-9 protsendi vahele. Tallinna Veel oli see näitaja aga üle 18 protsendi.



Õiguskantsleri kinnitusel jäid talle arusaamatuks ka Tallinna linnavalitsuse põhjendused, mis puudutasid vee-ettevõtte tulususe poolt.



«Seda oli keeruliselt ja kunstlikult põhjendatud,» tõdes Teder. Tema sõnul on Tallinna Vesi tänu taolisele hinnapoliitikale teeninud juurde jämedalt pool kasumist.



«Väga kasumlik äri on neil olnud,» tõdes õiguskantsler.



Indrek Tederi sõnul tegi ta Tallinna linnavalitsusele ettepaneku viia vee hinda kehtestav määrus kooskõlla seaduste ja põhiseadusega.



Õiguskantsler ootab linnavalitsuselt vastust sellele, kuidas ettepanekut täidetakse, 20 päeva jooksul.



Juhul, kui Tallinna linnavalitsus õiguskantsleri ettepanekut ei täida, lubas Teder minna küsimusega riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles