Kreeka ostab Saksamaalt ärapõlatud allveelaeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev Papanikolis
Allveelaev Papanikolis Foto: Internet

Kreeka on valmis lõpetama nelja-aastase tüli Saksamaalt tellitud allveelaeva pärast, mis väidetavalt merekõlbmatuks osutus, sest enne eelseisvat ELi tippkohtumist kulub Berliini soosing marjaks ära.


2006. aastal keeldus Kreeka sõjalaevastik Kieli ThyssenKruppi laevatehases valmistatud diisel-elektrimootoriga allveelaeva Papanikolis vastu võtmast, kuna alus olevat Põhjamerel läbiviidud katsetuste käigus liigselt kreeni kaldunud.

Neil päevil muutis peaminister George Papandreou aga ootamatult kurssi ning keeras poliitilise rooliratta selles suunas, et kaitseministeeriumil tuleb Papanikolis siiski omaks võtta.

Samuti kiitis Papandreou heaks täiendava 1 miljardi euro suuruse hanke, millega sealtsamalt ThyssenKruppilt veel kaks sama tüüpi allveelaeva tellitakse. Need kaks ehitatakse valmis Kreekas.

Ajaliselt langeb otsus hetkele, mil head suhted Saksamaaga Kreeka jaoks tähtsaks on muutunud. On ju Kreekal vaja tuge, et oma suure riigivõla finantseerimiseks kapitaliturgudelt laenamise kulud alla tõmmata.

Tõenäoliselt võib just Saksamaa osutuda kaalukeeleks 25.-26. märtsil toimuval ELi tippkohtumisel, kus otsustatakse, kas Kreeka saab loota eurotsooni partnerite abipaketile või tuleb neil selle asemel Rahvusvahelise Valuutafondi poole pöörduda.

Et suhete soojenemises igati kindel olla, kiitis Papandreou heaks ThyssenKruppi plaani müüa 75 protsenti oma Ateena lähistel asuvast Scaramanga laevatehasest Abu Dhabi valitseva perekonna laevandusettevõttele nimega Abu Dhabi Mar. Ülejäänud 25 protsenti jäävad Saksa grupile.

Kaitseministeeriumi ametnike sõnul peeti olukorda nii pakiliseks, et Abu Dhabi tehingu sõlmimist saadeti valvama peaministri vend Nikos Papandreou.

Kaks uut allveelaeva ehitatakse Kreeka suurimas laevatehases Scaramangas. ThyssenKrupp sai nimetatud tehase endale 2000. aastal, makstes selle eest 2,5 miljardit eurot. Lisaks ülalmainitutele on tehas ehitanud Kreeka sõjalaevastiku tarvis veel kolm U-214 tüüpi allveelaeva.


Copyright

The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles